WSJ: Putin se redovito čuje s Muskom, tražio da napravi uslugu Xiju

Foto: EPA

Američki milijarder Elon Musk u redovitom je kontaktu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od kraja 2022. godine, objavio je danas The Wall Street Journal, a prenosi Anadolu. Kako javlja WSJ, razgovori se odnose na osobne stvari, poslovne interese i geopolitičke tenzije.

Razgovore je potvrdilo više sadašnjih i bivših dužnosnika iz SAD-a, Europe i Rusije, navodi WSJ.

Putin od Muska tražio da ne aktivira Starlink na Tajvanu, rekao da je to usluga Xiju 

U članku u kojem se citiraju dvije osobe upoznate s tim pitanjem navodi se da je Putin u jednom trenutku zatražio od Muska da se suzdrži od aktiviranja satelitske internetske usluge Starlink na Tajvanu, kao uslugu kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Musk je ove godine postao ključni pristalica predizborne kampanje republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i mogao bi imati ulogu u budućoj Trumpovoj administraciji ako republikanski kandidat bude ponovno izabran.

Trumpov angažman?

Iako su SAD i njegovi saveznici radili na izolaciji Putina posljednjih godina, Muskov dijalog s ruskim liderom mogao bi signalizirati moguće ponovno angažiranje Trumpa oko pregovora o kritičnim pitanjima, poput rata u Ukrajini, navodi se u izvješću WSJ-a.

Wall Street Journal navodi da takvi kontakti u administraciji Joea Bidena izazivaju zabrinutost za nacionalnu sigurnost s obzirom na Putinovu poziciju kao jednog od glavnih američkih suparnika.

Vlasnik SpaceX-a također je uspostavio snažne poslovne veze s američkim vojnim i obavještajnim agencijama, što mu daje uvid u neke od najosjetljivijih američkih svemirskih programa, navodi se u članku WSJ-a.

Čini se da su Muskovi kontakti s Kremljem strogo čuvana tajna unutar vlade, a nekoliko dužnosnika Bijele kuće izjavilo je da nisu znali za njih. Musk nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.