Xi nastavlja s čistkom. Dva bivša ministra obrane izbačena iz Komunističke partije

Foto: EPA

Kina je danas izbacila svog bivšeg ministra obrane Li Shangfua i njegovog prethodnika iz Komunističke partije zbog optužbi za korupciju, izvijestila je državna televizija CCTV. Shangfu je smijenjen u listopadu prošle godine bez objašnjenja nakon što je nestao iz javnosti na dva mjeseca. To se dogodilo nakon što su otkaz dobila dvojica najviših generala raketnih snaga PLA-a, elitne jedinice koja nadzire kineske nuklearne i balističke projektile. 

Shangfuov prethodnik, Wei Fenghe, također je danas izbačen iz Komunističke partije zbog korupcije. Shangfu i Fenghe su bili članovi Središnjeg vojnog povjerenstva (CMC) – moćnog tijela na čelu s kineskim vođom Xi Jinpingom koji u konačnici zapovijeda oružanim snagama, piše CNN.

"Opirao se istrazi, tražio osobnu korist, podmićivao druge..."

Vojska je, kako navodi CCTV, 31. kolovoza prošle godine pokrenula unutarnju istragu nad Shangfuom zbog "ozbiljnih kršenja stranačke discipline i zakona". Istraga je pokrenuta dva dana nakon što je bivši ministar posljednji put viđen u javnosti na sigurnosnom forumu u Pekingu. 

Istraga CMC-a je utvrdila da je Shangfu ozbiljno prekršio političku i organizacijsku disciplinu, opirao se istrazi, tražio osobnu korist, podmićivao druge te primio ogromne svote novca u sklopu mita. 

"Kao viši stranački i vojni čelnik, Li Shangfu je izdao misiju i izgubio načela stranačkog duha", stoji u izvješću. "Priroda njegovog nedoličnog ponašanja je izuzetno ozbiljna, utjecaj izuzetno štetan, a posljedice posebno teške", dodaje se. 

Čistka u vojnom vrhu

Wei Fenghe, ministar obrane od 2018. do 2023., također je optužen za ozbiljna kršenja političkih i organizacijskih disciplina, opiranje istrazi, podmićivanje, kao i "kolaps vjere i gubitak lojalnosti", prema CCTV-u.  

Izgleda da iznesene optužbe ukazuju na korupciju u nabavi i razvoju kineske vojne opreme. Prije nego što je postao ministar obrane, Shangfu je pet godina vodio Odjel za razvoj opreme, dok je Fenghe bio inauguracijski zapovjednik Raketnih snaga kada su obnovljene krajem 2015. 

U zadnjih godinu dana je smijenjeno više od desetak visokih vojnih časnika i rukovoditelja zrakoplovstva u vojno-industrijskom kompleksu. Xi je iskorjenjivanje korupcije i nelojalnosti učinio zaštitnim znakom svoje vladavine od dolaska na vlast 2012. godine, a najnoviji potresi sugeriraju da je kampanja unutar vojske daleko od završetka. 

Neke je sam izabrao i unaprijedio 

Više od desetljeća otkako je preuzeo dužnost, najmoćniji i najautoritativniji kineski vođa u 21. stoljeću i dalje se bori s korumpiranim i nelojalnim generalima i časnicima. Neke od njih izabrao je i unaprijedio sam Xi. 

"Mislim da može ukloniti koga god želi. Ali sama činjenica da još uvijek uklanja ljude govori mnogo o njegovoj lošoj prosudbi u tim kadrovskim imenovanjima. Sve što sada vidimo, sve čistke, zapravo se svode na kineski jednostranački centralizirani sustav i činjenicu da nema javnog nadzora kojem bi vojska bila podvrgnuta", rekao je James Char, znanstveni suradnik na Fakultetu međunarodnih studija u Singapuru. 

Yun Sun, direktorica kineskog programa pri think tanku Stimson Center u Washingtonu, rekla je da čistke pokazuju kako se korupcija ne može u potpunosti iskorijeniti iz sustava unatoč Xijevim nemilosrdnim naporima. "Moć je sklona korupciji. Apsolutna moć kvari apsolutno. Xi je odlučan boriti se protiv korupcije, ali korupcija je proizvod sustava koji on predstavlja. To je kvaka 22", zaključila je Sun. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.