Za koga biste glasali da su danas predsjednički izbori?

Patrik Macek/PIXSELL / Sandra Simunovic/PIXSELL / Epa

Krajem godine građani će i treći put na birališta, i to na predsjedničke izbore.

Očekuje se da, kao i na izborima na kojima je pobijedio Zoran Milanović, prvi krug bude održan krajem prosinca 2024. Bude li pak drugog kruga, on će se održati početkom 2025., do kada i aktualnom predsjedniku Milanoviću traje petogodišnji mandat.

Zasad imamo tri službena kandidata. To su redom - aktualni predsjednik Zoran Milanović koji će na izbore kao SDP-ov kandidat, nezavisna saborska zastupnica i bivša zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić i Dragan Primorac koji će na izbore kao HDZ-ov kandidat.

Zoran Milanović (SDP)

Milanović je 26. lipnja potvrdio da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima. 

Svoju kandidaturu potvrdio je u kratkih nekoliko rečenica. 
"Eto sad. Očekujem podršku SDP-a, trebat će mi iz niza razloga, i organizacijskih, dakle da me ne pokradu. Pitali ste me, pa vam kažem, eto sad, bez suvišnih zašto", kazao je Milanović na novinarski upit kad će potvrditi kandidaturu za predsjednika Republike.

Milanović, koji je sudjelovao na svečanom otvorenju Cravaticum - boutique muzeja kravate ustvrdio je da ima najviše znanja i iskustva od svih mogućih kandidata, "ali to naravno nikada nije presudno."

"Ne mora biti ni sada, ali eto, to su moji aduti", dodao je.

Marija Selak Raspudić (nezavisna)

Marija Selak Raspudić svoju kandidaturu potvrdila je četiri dana prije Milanovića.

To je učinila objavom na svom Facebooku naglasivši da će kao nadstranačka osoba biti predsjednica svih građana.

"Pasivnost svih parlamentarnih stranaka oko isticanja izazivača aktualnom predsjedniku potakla je stvaranje nezdrave političke atmosfere neopravdanog straha od konfrontacije sa Zoranom Milanovićem, dakle predaje i prije početka same utrke, i to u situaciji u kojoj sva istraživanja pokazuju kako dvije trećine naših građana želi novu osobu na Pantovčaku. Ne pristajem na produženje ove atmosfere apatije i beznađa, stoga i službeno potvrđujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike", napisala je Selak Raspudić na Facebooku. 

Hrvatska nije imala predsjednika s karakterom, nego često karakter s predsjednikom čije je trenutno raspoloženje upravljalo političkim životom Hrvatske, dodala je.

"Moja mala Hrvatska, tako rijetko radosna"

Naglasila je da Hrvatska u kriznim vremenima na čelu države treba predsjednicu koja će prije svega biti razborita i odgovorna, koja neće kalkulirati i sjediti na dvije stolice, koja će se voditi interesom domovine, a ne stranačkom ili vlastitom dobrobiti, koja će krize rješavati, a ne ih svojim djelovanjem stvarati. "Moja mala Hrvatska, tako rijetko radosna, riječi su pjesnika koje su mi bile lajtmotiv na početku političkog angažmana i kojih se držim i danas u nastojanju da bude drugačije", poručila je. 

Zastupnica je naglasila kako 'izbori' ne znače samo 'izabiranje' unutar predodređene političke ponude, već i 'izboriti se' kako bi građani doista imali između čega birati. "To znači angažirati se i izložiti, što upravo činim, oslanjajući se na vjeru da je većina naših građana zasićena postojećim stanjem, željna istinske promjene i spremna izabrati predsjednicu koja će s novom energijom raditi za dobrobit naše Domovine", objavila je. 

Pozvala je sve političke opcije i pojedince koji osjećaju da je sazrelo vrijeme da konačno na čelu države dobijemo nadstranačku osobu koja će biti predsjednica svih građana da ju podrže.

"Stvaranje i obrana neovisne Hrvatske veliko je postignuće generacije naših roditelja. A na našoj je da odigramo 'drugo poluvrijeme' i stvorimo bolju, pravedniju i radosniju Hrvatsku koja će opravdati sve žrtve koje su za nju podnijete. Tom sam cilju posvećena i za njega sam se spremna boriti", istaknula je Selak Raspudić.

Dragan Primorac (HDZ)

Iako još nije službeno potvrđeno, Dragan Primorac će vrlo vjerojatno biti HDZ-ov kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima. 

HDZ će odluku o novom predsjedničkom kandidatu donijeti sutra. Govorio je danas o tome i premijer Andrej Plenković.

"Sazvali smo Predsjedništvo i ostala tijela stranke. Sutra ćemo donijeti odluku o predsjedničkom kandidatu, odnosno potpori kandidatu. Riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u zapadni krug, Europsku uniju... i voditi politiku koja će nas voditi tamo gdje pripadamo. Bit će to kandidat koji će učiniti sve da se vrati kulturni dijalog i da prestanemo s ovom politikom koju je provodio kršitelj Ustava", izjavio je Plenković.

>> Tko je vjerojatni HDZ-ov kandidat? Sanaderov ministar, bijesan je jednom napustio HDZ

Primorac je prvi i po HDZ-ovoj anketi koju je stranka provela kako bi utvrdila rejting svojih potencijalnih kandidata. Primorac bi bio nezavisni kandidat kojeg bi HDZ podržao.

Bio je Sanaderov ministar obrazovanja, DORH ga je teretio za nabavu automobila, ali ga je kasnije oslobodio optužbi, a jednom je i bijesan napustio HDZ.

Zadnje što se pojavljivao u javnosti bilo je tijekom pandemije korone kada je bio član Znanstvenog savjeta vlade. Tada ga je pratila kontroverza oko toga što je jedino njegova klinika nudila provjeru stanične imunosti po cijeni od 1080 kuna, a savjetovao je da se to napravi prije uzimanja booster cjepiva.

Pitamo vas - za koga biste glasali da su danas predsjednički izbori?

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.