Zagrepčani protiv Busha: "Markov trg nama - NATO ubojicama!"

NA PROSVJEDU protiv Georga Busha u organizaciji Anti-imperijalističke akcije koji je oko 17 sati započeo na trgu Francuske republike, okupilo se oko 1500 Zagrepčana. Skup je započeo bukom koji su proizveli Zli bubnjari, potom je uslijedio govor glumca Zagrebačkog kazališta mladih Milivoja Beadera. Beader je između ostalog okupljene upitao pamte li onu epizodu Toma i Jerrya u kojoj miš oslobodi buldoga iz šinterskog kamiona?

"Tada mu ovaj u znak zahvalnosti pokloni zviždaljku u koju može puhnuti svaki put kad se nađe u opasnosti. Tako je i nama Bush došao u Hrvatsku pokloniti srebrnu zviždaljku u koju možemo puhati i pri tom se smijati kako smo zajebani", rekao je Beader.

Prosvjednici su nosili velik broj transparenata među kojima "Markov trg nama - Nato ubojicama", "Bush krvavi diktator", te "SAD=NATO=Imperijalizam"

Glumci Nikša Matulović, Mario Kovač i Vili Matula upriličili su igrokaz i pokazali  Busha kroz jedno pitanje. Nikša Matulović kao Tarik Filipović je pitao Vilija Matulu, koji je predstavljao Busha, gdje je Hrvatska?

"Bush" je imao četiri odgovora Sjeverna Afrika,  Jugoistočna Europa, Bliski istok i Hrvatska. Konačan odgovor Busha je bio da Hrvatska ne postoji jer inače bi ju u svom mandatu posjetio njegov otac.

Vili Matula je rekao da nije došlo mnogo ljudi jer su spriječeni time što je grad blokiran i zato jer se do posljednjeg trena nije znalo smiju li se održati prosvjedi.

Jedan prosvjednik uhićen zbog transparenta

Na putu do Cvjetnog trga gdje se treba održati drugi prosvjed policija je uhitila prosvjednika R.G. (30)  u prilazu Gjure Deželića zbog toga što je nosio transparent na kojem je bio lik Adolfa Hitlera s kukastim križem,  desno od njega  je bio lik Busha s američkom zastavom, a ispod je pisalo "Different names-same assholes".

Zanimljivo je da je pet minuta iza toga prošla cijela kolona prosvjednika koja je isto tako imala transparente sa dvojbenim simbolima a da nikog od njih policija nije dirala.

Ig. M.
Foto: K.H.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.