Započelo suđenje Hunteru Bidenu

Foto: EPA

Hunter Biden stigao je danas na svoje suđenje zbog optužbi za nezakonitu nabavu i posjedovanje oružja, uoči uvodnih izjava i svjedočanstva o zlouporabi droga koje su tužitelji preuzeli iz njegove autobiografije i telefonskih poruka, za koje kažu da dodatno inkriminiraju sina američkog predsjednika.

Pedesetčetverogodišnjeg Huntera Bidena se optužuje da nije prijavio svoju zlouporabu droga kada je kupovao revolver Colt Cobra te da je nezakonito posjedovao oružje 11 dana u listopadu 2018.

Izjasnio se da nije kriv. Hunter Biden je prvi sin američkog predsjednika kojeg se kazneno goni dok mu je otac još uvijek na vlasti.

Hunter Biden nije razgovarao s novinarima dok je danas ulazio u sudnicu. Na suđenju su mu se pridružile prva dama Jill Biden i njegova supruga.

Fokus će vjerojatno biti na ovisnosti o drogama

Proces protiv Bidena odvija se u sudnici u njegovom rodnom gradu Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, svega nekoliko dana nakon što je republikanac Donald Trump, glavni suparnik demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima 5. studenog, postao prvi bivši predsjednik osuđen za zločin.

Očekuje se da će se suđenje usredotočiti na višegodišnju zlouporabu crack kokaina i ovisnost Huntera Bidena, o kojoj je javno govorio i koja je bila istaknuti dio njegove autobiografije iz 2021. naslovljene "Beautiful Things" (Lijepe stvari). Američkoj okružnoj sutkinji Maryellen Noreika je na saslušanju prošle godine rekao da opojna sredstva nije konzumirao od sredine 2019.

Tužitelji će pokušati dokazati da je Hunter Biden znao da je lagao kada je na formularu za kupovinu oružja niječno odgovorio na pitanje o tome konzumira li droge nezakonito.

Svjedokinja će biti i njegova bivša žena?

Očekuje se da će posebni tužitelj David Weiss pozvati agenticu Saveznog istražnog ureda (FBI) Eriku Jensen kako bi svjedočila o porukama Huntera Bidena u kojima je opisivao svoje korištenje droga i o njegovoj autobiografiji.

"Spavao sam na automobilu pušeći crack na križanju Četvrte ulice i Ulice Rodney", jedna je od poruka koju su tužitelji priložili u podnesenim dokumentima. U drugoj poruci, Hunter Biden je pisao da se nalazi iza bejzbolskog stadiona u Wilmingtonu "čekajući dilera zvanog Mookie".

Tužitelji tvrde da bi kao svjedokinju mogli pozvati i njegovu bivšu ženu Kathleen Buhle, koja je Huntera Bidena optužila u njihovoj brakorazvodnoj parnici 2017. da je rasipao novac na drogu, alkohol i prostitutke.

Suđenje daje priliku republikancima da skrenu pozornost s Trumpovih problema s optužnicama.

Bude li osuđen po svim točkama optužnice u Delawareu, Hunteru Bidenu prijeti do 25 godina zatvora iako optuženici u pravilu dobivaju kraće kazne, prema američkom ministarstvu pravosuđa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.