Radnik psihijatrije na Rabu osumnjičen da je pacijenticu silovao pa joj dao 10 eura

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Djelatnik Županijske specijalne bolnice za psihijatriju i rehabilitaciju "Insula" na otoku Rabu završio je u riječkom zatvoru pod sumnjom da je silovao jednu pacijenticu, saznaje Burin.hr. Riječ je o 63-godišnjem automehaničaru, zaposlenom na poslovima pomoćnog osoblja, uključujući posao vozača.

Sudac istrage riječkog Županijskog suda odredio je muškarcu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, što uključuje i žrtvu.

Silovao pacijenticu

Radnik psihijatrije je pacijenticu silovao prošle subote 7. listopada u rano poslijepodne, saznaje Burin. U kaznenoj prijavi i istražnim dokumentima Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, 63-godišnjak je pacijenticu s duševnim smetnjama pozvao da dođe na kavu u prostoriju koju on koristi kao ured.

Poslužio je pacijentici kavu i tražio od nje da se razodjene, što je ona odbila. Zaposlenik se sumnjiči da je zaključao vrata ureda te inzistirao da se pacijentica skine. Zbog prestrašenosti, pacijentica je skinula odjeću. Iako je molila muškarca da to ne čini, on ju je počeo dodirivati. Potom je od pacijentice tražio da imaju spolni odnos, stoji u kaznenoj prijavi.

Ona je to odbila, a odbila je i njegovo nagovaranje da ga oralno zadovolji. Djelatnik bolnice se sumnjiči da je nakon toga silovao pacijenticu, dok ga je ona molila da prestane i ponavljala da to ne želi. U jednom trenutku je prestao te je na odlasku od žrtve tražio da ga poljubi.

Dao pacijentici dvije kutije cigareta i 10 eura

Prema kaznenoj prijavi, djelatnik bolnice je na odlasku pacijentici dao dvije kutije cigareta i 10 eura. Rekao joj je da će "dobiti i više ako se potrudi oko njega". Kazao je pacijentici da dođe za sat vremena opet u njegov ured, ali to se nije dogodilo.

Kada je kasnije za vrijeme šetnje u krugu bolnice sreo žrtvu zaustavio se službenim vozilom pored nje i ponovio joj da dođe u ured, piše Burin. Pacijentica ga nije poslušala, a slučaj je prijavljen policiji koja je privela osumnjičenog radnika bolnice.

Djelatnik bolnice poriče silovanje: "Ona je osoba s duševnim smetnjama"

Po završetku policijskog kriminalističkog istraživanja, djelatnik bolnice je priveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeku. Burin doznaje da je okrivljeni 63-godišnjak pred tužiteljstvom poricao da je silovao pacijenticu. Rekao je da glavne optužbe dolaze od osobe s duševnim smetnjama. 

Međutim, dosadašnja istraga je pokazala da su sumnje da je počinio kazneno djelo osnovane. Inkriminiraju ga snimke videonadzora. 

Jučer poslijepodne na ročištu Županijskog suda u Rijeci, sudac istrage je prihvatio prijedlog tužiteljstva da se 63-godišnjaku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Djelatnik bolnice je dosad neosuđivan te ima pravo na žalbu o rješenju o istražnom zatvoru, ali ona ne odgađa njegovo izvršenje.

Za silovanje i teško kazneno djelo protiv spolne slobode za koja se tereti zaposlenik bolnice na Rabu, kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu od pet do 15 godina, s obzirom na to da je zločin počinjen prema "posebno ranjivoj žrtvi" s duševnim smetnjama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.