Zasijano manje pšenice, ali više ostalih kultura nego lani

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Statistički podaci o ranim procjenama zasijanih površina važnijih usjeva u ovoj godini pokazuju da su povećane površine pod šećernom repom, sojom, suncokretom i kukuruzom, dok je istovremeno smanjena sjetva pšenice.

Pšenice je zasijano na 141 tisuća hektara, odnosno 17,5  posto ili 30 tisuća hektara  manje nego u 2023. godini, pokazuju rane procjene površina važnijih usjeva u 2024. godini, koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

S druge strane, povećane su površine pod kukuruzom za 2,2 posto u odnosu na godinu ranije, na ukupno 275 tisuća hektara.

Povećane su i površine pod sojom na 85 tisuća hektara, što je rast od 10,4 posto, kao i površine pod uljanom repicom na 16 tisuća hektara, povećanje od 6,7 posto. 

Oko 62 tisuće hektara površina je pod suncokretom, povećanje od 3,3 posto u odnosu na godinu ranije, a 11 tisuća hektara pod šećernom repom (rast od 37,5 posto budući da je lani tom kulturom bilo zasijano osam tisuća hektara).

Krumpira je posađeno na sedam tisuća hektara, što je identično lanjskim podacima. 

Podaci o ranim procjenama o zasijanim površinama za važnije ratarske usjeve odnose se na stanje 1. lipnja. Ti su podaci prve informacije koje objavljuje DZS o stanju zasijanih površina na kraju proljetne sjetve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.