Zaštitar u britanskoj ambasadi u Berlinu priznao da je špijunirao za Ruse

Foto: EPA

BRITANSKI zaštitar David Ballantyne Smith, koji je odavao tajne Rusiji, priznao je krivnju za optužbe za špijuniranje, javlja Sky News. Zaštitar u britanskom veleposlanstvu u Berlinu priznao je krivnju za kršenje Zakona o službenoj tajni nakon što je proveo najmanje 10 mjeseci špijunirajući za Ruse.

Ovog 58-godišnjaka je 10. kolovoza prošle godine uhitila njemačka policija u blizini njegova doma u Potsdamu. Smith, podrijetlom iz Paisleyja u blizini Glasgowa, proslijedio je tajne ruskom vojnom atašeu, uključujući detalje o aktivnostima, identitetima, adresama i telefonskim brojevima raznih članova veleposlanstva.

Smetala mu zastava duginih boja 

U razgovorima je rekao da je izjavio da mrzi Britaniju i Njemačku i izrazio je ljutnju zbog vijorenja zastave duginih boja u znak podrške LGBTQ+ zajednici.

Policija je u njegovom stanu otkrila 800 eura u gotovini koja se nije mogla evidentirati te e-mailove i dokumente s oznakom "tajno", očito pripremljene za prosljeđivanje Rusima. Smith je oko osam godina bio zaposlen u veleposlanstvu u Berlinu kao zaštitar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.