Zašto nije objavljeno porijeklo napadača iz Engleske? Šire se laži o njemu

Screenshot: X

Troje djece ubijeno je jučer, a 11 je osoba ranjeno, među kojima devetero djece, u plesnoj školi na sjeverozapadu Engleske. Do napada je došlo nešto prije podneva u gradiću Southportu, dvadesetak kilometara sjeverno od Liverpoola.

Policija je uhitila 17-godišnjeg mladića. Odmah nakon napada, dok još nije bilo službenih informacija, društvenim mrežama su se proširile lažne i neprovjerene tvrdnje.

U nizu objava i komentara tvrdilo se da se napadač zove Ali Al-Shakati, da je azilant koji je prošle godine brodom došao u Veliku Britaniju, da se nalazio na popisu britanske tajne službe MI6 te da je imao povijest psihičkih problema. Ni za jednu od ovih tvrdnji nije naveden izvor.

Te tvrdnje prvi je objavio portal Channel 3 Now, koji navodi da zapošljava niz nagrađivanih novinara, ali ne navodi njihova imena. Ranije se uglavnom bavio vijestima iz SAD-a, a velik dio tekstova govori o ubojstvima u kojima su žrtve ili počinitelji bili crnci.

Policija: Ime s društvenih mreža nije točno

Policija Merseysidea je za Reuters rekla da je ime koje se pojavilo na društvenim mrežama netočno te uputila Reuters na svoje priopćenje, u kojem stoji da je osumnjičenik rođen u Cardiffu, u Walesu.

"Sedamnaestogodišnji mladić iz Banksa u Lancashireu, rođen u Cardiffu, uhićen je zbog sumnje na ubojstvo i pokušaj ubojstva", stoji u priopćenju.

Policija navodi i da se incident ne tretira kao povezan s terorizmom.

"Ime podijeljeno na društvenim medijima u vezi s osumnjičenikom za događaj u Southportu je netočno i pozivamo ljude da ne nagađaju o detaljima događaja dok je istraga u tijeku", rekao je glasnogovornik policije.

U objavama piše da je napadač bio na popisu tajne službe MI6. BBC ističe da se MI5, a ne MI6, bavi domaćim protuterorizmom.

Identiteti maloljetnika se ne objavljuju

Identiteti maloljetnika optuženih za zločin u dobi od 10 do 17 godina ne otkrivaju se izvan suda, piše na stranici britanskog tužiteljstva. Ovo pravilo može se prekršiti samo u iznimnim okolnostima.

BBC piše da se 17-godišnjak preselio u područje Southporta 2013. godine. Roditelji su mu iz Ruande i ima starijeg brata koji je također rođen u Cardiffu.

U Velikoj Britaniji nošenje oružja je strogo ograničeno, no zemlja bilježi porast napada hladnim oružjem u koje su često umiješani mladi.

Takvi napadi gotovo su se udvostručili u posljednjih deset godina, po Nacionalnom statističkom uredu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.