Zbog problema s aplikacijom odgođena nova zapošljavanja u državnim službama

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Zbog kašnjenja u izradi aplikativnog rješenja za Centralizirani sustav za zapošljavanje, zapošljavanje u državnu službu provodit će se do 1. studenog prema dosadašnjim propisima, rekao je u četvrtak u saboru državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina.

Produženje roka do 1. studenoga za uvođenje Centraliziranog sustava neće dovesti u pitanje provedbu reforme i investicije, istaknuo je Rukavina, obrazlažući izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se odgađa primjena novog sustava.

Centralizirani sustav za zapošljavanje, kako je naveo, predviđen je Nacionalnim planom oporavaka i otpornosti i trebao je stupiti na snagu 1. srpnja, a cilj mu je unaprijediti postupak planiranja i zapošljavanja u državnoj službi.

Orešković: Odgađa se zbog uhljebljivanja partijskih kadrova

Dalija Orešković (DOSIP) smatra da je intencija odgode novog sustava "uhljebljivanje partijskih kadrova", posebice u dva novoosnovana vladina ureda, za socijalno partnerstvo i za odnose s javnošću.

"Ne slažem se, četiri mjeseca produženja neće apsolutno ništa promijeniti", odgovorio joj je Rukavina, naglasivši da je riječ o kompleksnoj i zahtjevnoj aplikaciji te da je potrebna edukacija službenika.

Curiš Krok: Nadam se da će sustav dovesti do transparentnosti

Anita Curiš Krok (Klub SDP-a) nada se da će novi sustav dovesti do transparentnosti pri odabiru kandidata prilikom zapošljavanja u državnu službu.

Izmjenama zakona također se u prijelaznom razdoblju do 1. siječnja 2026., osim državnim službenicima, omogućuje privremeni i trajni premještaj u državnu službu i službenicima lokalnih jedinica te javnih službi.

!Osiguravanje mobilnosti službenika način je kako se može povećati atraktivnost rada u javnoj službi", istaknuo je Goran Kaniški (Klub HDZ-a), dodavši da će službenik prilikom premještaja imati pravo na plaću koja je za njega povoljnija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.