Zbog uragana Beryl skočile cijene nafte

Foto: EPA

Cijene nafte prešle su danas na međunarodnim tržištima 87 dolara budući da su se prognoze o dobrom početku ljetne sezone putovanja u SAD-u poklopile sa približavanjem uragana Beryl koji bi mogao izazvati poremećaje u opskrbi. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 75 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 87,35 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,60 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 84 centa višoj cijeni, od 84,22 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,84 dolara. Na početku tjedna raspoloženje na tržištu obilježile su optimistične prognoze o potražnji u SAD-u na početku ljetne sezone putovanja.

Potražnja za benzinom trebala bi oko Dana nezavisnosti biti veća za 5,2 posto nego lani, uz 4,8 posto više putovanja automobilom, procjenjuje američki autoklub AAA.

Moguće naznake poremećaja

Tržišta pozorno prate i moguće naznake poremećaja u preradi i proizvodnji na platformama u Meksičkom zaljevu zbog približavanja uragana Beryl koji je u ponedjeljak prošao preko istočnih Kariba i ojačao u "potencijalno katastrofalnu" oluju pete kategorije.

"Očekuje se da će opasni uragan u Karipskom moru stići do Meksika, što raspiruje zabrinutost za opskrbu", rekao je Charalampos Pissouros iz brokerske kuće XM.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, smanjili su pak izvoz upravo kada su se rafinerije počele pripremati za najvišu razinu ljetne potražnje. To znači tješnju opskrbu i cijene su reagirale, objašnjava Claudio Galimberti iz Rystad Energyja.

Značajniji rast cijena zakočile su danas naznake stagnacije azijske potražnje. Azija je u prvoj polovini godine uvezla nešto manje nafte nego u istom razdoblju 2023., prema podacima koje je prikupio LSEG Oil Research.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njegovih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 86,51 dolar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.