Zelenski: Ojačali smo pozicije u Kursku. Širimo teritorij

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su njegove trupe ojačale pozicije i proširile teritorij pod svojom kontrolom u ruskoj regiji Kursk skoro dva tjedna nakon početka napada.

Ukrajina tvrdi da je zauzela više od 80 naselja na preko 1150 kvadratnih kilometara u Kurskoj oblasti od 6. kolovoza, kad je pokrenula ofenzivu.

Zelenski je rekao da je glavni zapovjednik vojske Oleksander Sirski izvijestio da ukrajinske trupe nastavljaju napredovanje i da su pritom zarobile još ruskih vojnika. "General Sirski također je izvijestio o jačanju pozicija naših snaga u regiji Kursk i širenju stabiliziranog teritorija", dodao je.

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom izvještaju navela da trupe uspješno napreduju u Kursku bez davanja dodatnih detalja.

Prethodno je ukrajinska vojska objavila da je napredovala 35 kilometara. Reuters nije mogao neovisno verificirati razvoj događaja na bojnom polju. Rusija je napredovanje u Kursku nazvala velikom provokacijom i obećala "dostojan odgovor".

Moskva tvrdi da Ukrajina koristi zapadno oružje, uključujući američki topnički sustav HIMARS korišten za uništenje mosta, kojim su ubijeni i volonteri koji su pokušavali evakuirati civile. Zelenski je također rekao da su ukrajinske trupe odbile desetke ruskih napada u blizini Pokrovska i Torecka u ukrajinskoj regiji Donjeck.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.