Zelenski: Rusi su postavili sumnjive predmete na krov nuklearne elektrane

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski je upozorio da su ruske snage postavile "predmete koji podsjećaju na eksploziv" na krovove Nuklearne elektrane Zaporižja. Pozivajući se na ukrajinske obavještajne podatke, Zelenski tvrdi kako su sumnjivi predmeti postavljeni na krovu nekoliko energetskih jedinica elektrane koju trenutno drži Rusija.

Inače, Zelenski je jučer izvijestio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o "opasnim provokacijama" Rusije u postrojenju u jugoistočnoj Ukrajini. Rekao je da su se on i Macron "složili da situaciju drže pod maksimalnom kontrolom zajedno s IAEA-om", UN-ovim nuklearnim nadzornikom.

Ukrajinski predsjednik je i prošlog tjedna na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom iznio slična upozorenja. "Postoji ozbiljna prijetnja jer je Rusija tehnički spremna izazvati lokalnu eksploziju na postaji, što bi moglo dovesti do ispuštanja (radijacije)", kazao je tada Zelenski.

"Rusija planira simulirati napad na elektranu"

Rusi su zauzeli najveće europsko nuklearno postrojenje u veljači prošle godine. Obje strane od tada redovito optužuju drugu za granatiranje oko elektrane i riskiranje velike nuklearne nesreće. Rusi su također iznijeli optužbe da ukrajinska vojska planira napad na elektranu. 

Ukrajinska vojska je jučer izdala i priopćenje u kojem tvrde da su "eksplozivne naprave" postavljene na krov trećeg i četvrtog reaktora stanice i da je napad moguć "u bliskoj budućnosti". "Da ih se detonira, ne bi oštetili reaktore, ali bi stvorili dojam da Ukrajinci granatiraju elektranu", stoji u priopćenju na Telegramu. 

Zelenski je u svojoj noćnoj poruci poručio da Rusija planira "simulirati napad" na elektranu. "Ali u svakom slučaju, svijet vidi – i ne može ne vidjeti – da je jedini izvor opasnosti za nuklearnu elektranu u Zaporižju Rusija. I nitko drugi", naveo je.  Zelenski i ukrajinska vojska nisu pružili nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Rusi navodno smanjuju svoju prisutnost u elektrani

U petak je ukrajinska vojna obavještajna uprava ustvrdila da je Moskva odobrila plan dizanja stanice u zrak te da je minirala četiri od šest energetskih jedinica, kao i jezero za hlađenje.

Također je istaknuto da ruske trupe smanjuju svoju prisutnost u postrojenju i da je ukrajinskim zaposlenicima koji su ostali u postrojenju i potpisali ugovore s Rosatomom rečeno da se evakuiraju do ponedjeljka, po mogućnosti na Krim. Bivši zaposlenici elektrane objašnjavaju da bi reaktore bilo teško oštetiti, ali problem je malo jezerce za hlađenje koje je osjetljivo na eksploziju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.