Ženu u Francuskoj pogodio meteorit dok je pila kavu na terasi?

Ilustracija: Devin Schrader/ASU

POSTOJI velika vjerojatnost da će žena u Francuskoj postati druga osoba na svijetu za koju je službeno potvrđeno da ju je pogodio meteorit. Meteor je dio nebeskog tijela koje, padajući kroz atmosferu, ostavlja svijetleći trag. Ako neki dio svemirskog kamena padne na površinu Zemlje, onda ga nazivamo meteoritom. 

Neimenovana žena, koja živi u gradu Schirmecku na sjeveroistoku Francuske, u 4 sata ujutro 6. srpnja pila je jutarnju kavu na svom trijemu kada je čula glasan prasak na krovu, a zatim osjetila da joj se nešto zabilo u područje prsa, piše LiveScience

"To da meteorit padne na vas s neba – to je stvarno jedinstven događaj" 

U početku je mislila da se u nju zabila ptica ili šišmiš, no onda je pored stopala ugledala manji kamen neobična izgleda. Odnijela ga je Thierryju Rebmannu, konzultantu za geoznanost koji je prije radio na Sveučilištu Basel. Ona sama je završila s nekoliko modrica na području rebara. 

"Kamen težak oko 50 grama je nalikovao vulkanskom, s time da ima naznaka da se pregrijao prolazeći kroz atmosferu. Uglavnom se sastoji od željeza i silicija, koji su uobičajeni u meteoritima", rekao je Rebmann za lokalni portal France Bleu Alsace. "Inače je prava rijetkost da se naiđe na meteorit, a to da padne na vas s neba - to je stvarno jedinstven događaj", dodao je. 

1954. je ženu iz Alabame pogodio meteorit težak 3.9 kilograma 

Međutim, neki stručnjaci ipak dvoje oko toga je li kamen uistinu meteorit, zbog toga što ga nije pregledao stručnjak specijaliziran za analizu meteorita. Rebmann je predložio da kamen pregledaju i drugi znanstvenici. 

Vjerojatnost da nekoga pogodi meteorit je izrazito mala, gotovo nikakva. Mada Zemlju svake godine pogodi nekoliko tisuća meteorita, većina prođe nezapaženo jer padnu u ocean, u nenaseljena područja ili se radi o jako maloj stijeni. 

Do sada je samo u jednom slučaju službeno potvrđeno da je neku osobu pogodio meteorit. Godine 1954. je ženu iz Alabame u SAD-u, Ann Hodges, pogodio meteorit težak 3.9 kilograma koji joj je probio krov, udario u radio, a zatim se odbio u njen donji dio torza dok je spavala. Hodges je bila hospitalizirana i neko vrijeme imala ogromnu modricu na boku, ali je preživjela bliski susret s meteoritom i nije zadobila teže ozljede. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.