Židovi će s izraelskim zastavama promarširati kroz muslimanske dijelove Jeruzalema

Foto: EPA

Stanovnici Jeruzalema spremaju se za marš sa zastavama kroz muslimanske dijelove Starog grada. Riječ je o događaju koji je često praćen nasiljem. Maršem na Dan Jeruzalema koji organiziraju tisuće židovskih nacionalista slavi se zauzimanje istočnog Jeruzalema i njegovih svetih mjesta u ratu 1967. godine.

Tijekom marša često dolazi do nasilnih sukoba između nacionalista i palestinskih stanovnika Starog grada, ali i do govora mržnje protiv Arapa i vandaliziranja palestinske imovine. Nakon nemira 2021. premijer Benjamin Netanyahu naredio je promjenu rute kako bi se izbjegla glavna muslimanska prometnica, ali nasilje tog dana ipak je doprinijelo izbijanju 11-dnevnog rata između Izraela i Hamasa.

2022. ruta nije promijenjena unatoč upozorenjima s nekoliko strana, uključujući bivšeg američkog veleposlanika u Izraelu Toma Nidesa, da bi to moglo izazvati dodatno nasilje. Došlo je oko 70.000 ljudi, što je veći odaziv od uobičajenog. Tom prilikom su deseci ljudi ozlijeđeni u izraelsko-palestinskim sukobima i sukobima s policijom, piše Guardian.

Oglasila se policija

Prošlogodišnji marš, koji je uslijedio nekoliko dana nakon prekida vatre kojim je okončano petodnevno nasilje između Izraela i Hamasa, prošao je bez incidenata. Napetosti su ove godine na visokoj razini zbog višemjesečnog rata koji još uvijek traje. 

Izraelski krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji je zadužen za policiju, najavio je prošli tjedan da će sudjelovati i potaknuo pristaše da se pridruže. Izraelska policija priopćila je da će oko 3000 policajaca biti raspoređeno u Starom gradu i okolnim područjima u srijedu poslijepodne te da će nekoliko glavnih cesta biti zatvoreno.

"Policija poziva sudionike marša sa zastavama i javnost da slijede policijske upute, izbjegavaju bilo kakvo fizičko ili verbalno nasilje te omoguće da se događaj odvija sigurno uz strogo pridržavanje reda i zakona. Policija će se strogo pozabaviti svim ometanjima ili činovima nasilja", stoji u priopćenju policije.

Palestinske vlasti ili jordanski Waqf, koji upravlja muslimanskim svetim mjestima u Starom gradu, nisu odmah komentirali planove da se događaj održi kao i obično. Proteklih su godina arapski dužnosnici bili glasni u svom protivljenju tom događaju.

Židovi se ne smiju moliti na Brdu hrama

Ulice starog grada Jeruzalema bile su mirne od izbijanja rata, s malo turista ili hodočasnika, a mnoge trgovine i restorani su zatvoreni. Područje Brda hrama također je neobično tiho jer je Izrael od listopada ograničio pristup mjestu za palestinske muškarce starije od 55 godina i žene starije od 50 godina.

Prema dugotrajnom kompromisnom sporazumu, Židovi smiju posjećivati, ali ne i moliti se na Brdu hrama. Međutim, posljednjih godina sve veći broj židovskih posjetitelja, koji se ponekad mole, rasplamsao je dugogodišnje strahove Palestinaca da Izrael planira anektirati to područje.

U svibnju je Ben-Gvir prvi put posjetio Brdo hrama nakon 7. listopada. Njegova stranka Židovska moć dugo se zalagala za židovski suverenitet nad mjestom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.