POTRESI U HRVATSKOJ

Žinić: Prve donacije su iscrpljene, nedostaje konzervi. Ovo će trajati još 3 mjeseca

Foto: N1

SISAČKO-MOSLAVAČKI župan Ivo Žinić obratio se javnosti na konferenciji za novinare na temu trenutnih zbivanja na području Sisačko-moslavačke županije.

"Danas smo održali Stožer civilne zaštite, pojačan Kriznim stožerom, gdje su bili svi ravnatelji bolnica i direktori ustanova. Prijavljeno je 22.061 šteta. Pregledano je 8740 objekata. Od pregledanih objekata 20 posto je uništeno. Potresom je zahvaćeno više od 116.000 stanovnika, a štetom 66.000 ljudi. Velike su to brojke. Od 56 pregledanih škola, uporabljive su 23, 12 je privremeno neupotrebljivo, a devet neuporabljivo. I tu su velike materijalne štete", rekao je Žinić na početku konferencije za novinare i dodao kako je šteta na 3000 gospodarstava, 750 obrta i na drugim javnim ustanovama.

Žinić je rekao i kako su velike štete na infrastrukturi.

"55 milijuna kuna na državnim cestama, 22 milijuna na županijskim cestama, a još čekamo kolika će biti šteta na lokalnim cestama", rekao je Žinić.

"Kuha se danas blizu 4000 obroka na različitim mjestima, imamo nekoliko skladišta s robom. Situacija je pod kontrolom. Mogu vam reći da su prve donacije iscrpljene, nedostaje konzervi, prehrambenih artikala. Ovakva situacija će trajati još dva, tri mjeseca", kazao je. 

"Imamo 750 ljudi u privremenom smještaju. Na teren je dopremljeno 300-tinjak kontejnera ili kamp-kućica. Imamo 783 zahtjeva za ovakvim objektima, a taj će broj doseći 1000 do 1500", rekao je Žinić.

"Na terenu su mobilni timovi, pet građevinskih i 5 za psiho-socijalnu pomoć te poljoprivredni timovi. Oni imaju zadatak doći do svakog čovjeka, do svake kuće u selu i vidjeti kakvi su problemi. Ljudi se mogu javiti na telefone ili mailove", rekao je Žinić.

Dojave za pljačke su neistinite

Luka Pešut iz PU sisačko-moslavačke županije izvijestio je o situaciji na terenu. 

"Imali smo 50 kaznenih djela, ali nijedno nije vezano uz potres. Dojave koje smo imali vezano za pljačke - nijedna se nije pokazala istinitom. Teren je pokriven dovoljnim brojem službenika", rekao je. 

Dodao je da su policijski službenici obišli sve građane ove županije, a ako postoji netko da ga nitko nije obišao, neka se javi policiji.

"Stanje sigurnosti je na zavidnoj razini", dodao je.

Žinić: Kuće su oštećene, ali ovaj potres je bio razoran

Žinić se osvrnuo i na obnovu nakon rata. Podsjetimo, mnoge obiteljske kuće, izgrađene za obnove nakon Domovinskog rata, sada su oštećene ili čak s crvenom naljepnicom. Iz Uskoka je najavljeno da će policija poduzeti istražne radnje kako bi se utvrdilo je li pri obnovi bilo propusta. Župan Žinić u to je vrijeme bio glavni inženjer za obnovu u Ministarstvu razvitka i obnove.

"Program organizirane obnove napravljen je prema Zakonu o obnovi obiteljskih kuća. Najprije se pristupilo procjeni ratnih šteta i utvrdilo se šest kategorija. Organizirana obnova je provođena na svim ratnim područjima. Neću prejudicirati tko je odgovoran", poručio je Žinić i dodao:

"Pozivam sve da ispitaju što se dogodilo, postoji li neka odgovornost, a ako postoji, pozivam da oni koji su nešto krivo napravili i odgovaraju."

Također, istaknuo je kako je petrinjski potres bio puno jači od zagrebačkog.

"Evidentno je da su te obnavljane kuće oštećene, ali razorna snaga je bila jaka, to je velika razorna sila i moć i određeni objekti su oštećeni", rekao je Žinić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz potres instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: potres

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.