Živa plemenita periska pronađena kod Sutivana na Braču

Foto: Jelena Kurtović Mrčelić (JU More i krš)

Još jedna živa plemenita periska (Pinna nobilis) potvrđena je na području južnog Jadrana, kod Sutivana na otoku Braču, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, istaknuvši kako u hrvatskom dijelu Jadrana imamo potvrđeno tek 26 živih jedinki.

Ova jedinka, koju je pronašao Ivica Žaja i nazvao je Jasna, a potvrdili je djelatnici Javne ustanove More i krš, jedna je od rijetkih živih u južnom Jadranu.

S 33 centimetra, procjenjuje se da je stara oko tri godine.

"Ovo budi nadu u obnovu populacije plemenite periske na ovom području"

Dosad je na području južnog Jadrana bila zabilježena samo jedna potvrđena živa jedinka plemenite periske - Nova nada kod Omiša - što čini ovaj nalaz izuzetno značajnim, istaknuli su iz Ministarstva.

"Ove dvije potvrđene žive jedinke udaljene su svega 10 nautičkih milja jedna od druge, što budi nadu u obnovu populacije plemenite periske na ovom području", dodali su. 

Potvrđeno tek 26 živih jedinki plemenite periske

U hrvatskom dijelu Jadrana imamo potvrđeno tek 26 živih jedinki plemenite periske, uz nedavno pronađene jedinke na uzgajalištu u Šibeniku, koje će uskoro biti vraćene u more. Ministarstvo zaštite okoliša zahvalilo je Ivici Žaji i ostalim građanima na brojnim dojavama i pomoći u očuvanju ove vrste. 

Dojavu o nalazu žive periske građani mogu poslati preko poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša ili na mail adresu: vrste@mzozt.hr. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.