Znanstvenici ubrizgali radioaktivnu tvar u žive nosoroge. Postoji za to dobar razlog

Foto: Shutterstock

Južnoafrički znanstvenici su u utorak ubrizgali radioaktivnu tvar u rogove živih nosoroga kako bi spriječili krivolov, odnosno lakše detektirali rogove na graničnim prelazima. U Južnoj Africi živi većina svjetskih nosoroga, stoga tamo ima puno krivolova. Najveća potražnja dolazi iz Azije, gdje se rogovi koriste u tradicionalnoj medicini.  

James Larkin, direktor odjela za radijaciju Sveučilišta Witwatersrand, koji je predvodio inicijativu, rekao je za AFP da je tijekom ubrizgavanja radioizotopa u rogove stavio dva mala radioaktivna čipa. "Rogovi su zbog radioaktivnog materijala beskorisni, zapravo otrovni za ljude", kazala je Nithaya Chetty sa Sveučilišta Witwatersrand. 

"Ne šteti nosorogu"

Larkin je rekao da nosorog tijekom ubrizgavanja radioaktivne tvari nije osjećao nikakvu bol te da je doza radioaktivnosti toliko niska da ni na koji način ne može utjecati na zdravlje životinje ili na okoliš. Ministarstvo okoliša je u veljači priopćilo da je unatoč pokušajima suzbijanja krivolova, u 2023. zbog rogova ubijeno 499 nosoroga. Radi se o porastu od 11 posto u odnosu na brojke iz 2022.  

Znanstvenici su tijekom pilot projekta ubrizgali radioaktivnu tvar u dvadeset nosoroga, pri čemu im se dala dovoljno jaka doza da aktivira detektore instalirane diljem svijeta na međunarodnim graničnim prijelazima. Ovi detektori su izvorno postavljeni radi sprječavanja nuklearnog terorizma, ali su sada dobili dodatnu svrhu. 

Rogovi nosoroga vrlo su traženi na crnom tržištu, gdje se cijena po težini može mjeriti zlatom. Arrie Van Deventeru, osnivač sirotišta za nosoroge Limpopo smatra da je ovo najbolja stvar za koju je čuo. "Možda će ovo zaustaviti krivolov", kazao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.