Kadulja - poboljšava cirkulaciju i pomaže otapanje masnog tkiva
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
ZNATE li koja biljka nosi titulu "kraljice ljekovitog bilja"? Odgovor je - kadulja!
Ova magična biljka ubraja se među najljekovitije biljke našeg planeta. Već 4000 godina kadulja je na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti a kod nekih je naroda i na glasu svetosti. Starorimski znanstvenik i pisac nazvao ju je Salvia od latinskog glagola salvum što znači spasiti - dakle: spasiteljica. I danas se tako u mnogim zemljama naziva a od te riječi dolazi i njezin drugi naziv kod nas - žalfija.
Kadulja je samonikla zeljasta biljka s kopljastim i ovalnim baršunastim listovima prekrivenim gustim dlačicama s obje strane. Raste u kamenjarima Mediterana u niskim grmovima.
Kaduljin čaj smiruje živce, opušta mišiće te biste ga trebali piti ukoliko primijetite da vam neki mišić titra.
Kadulja ljekovita poboljšava cirkulaciju i pomaže otapanje masnog tkiva, stoga je odlična za korištenje u obliku masti kod pretilosti i celulita, zastoja krvotoka, ali i kod reumatizma te artritisa.
Kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje što znači da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala. Nadalje, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika. Kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena.
Kadulja pomaže kod neuroze i depresije. Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju. Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimerovu bolest. Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve. Blagi je afrodizijak. Priprema se u obliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina. Čaj i oparak najčešći su pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priprema:
Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
Izvor: Fit-team
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati