Recepti za brz i ukusan doručak na mediteranskoj dijeti
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
POPULARNA mediteranska dijeta jedna je od najjednostavnijih - potrebno je jesti puno voća i povrća, ribe, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja, avokada, orašastog voća i mahunarki. Dijeta pomaže pri mršavljenju, te djeluje jako dobro na tvoje zdravlje, pa je odličan izbor za svakoga tko želi poboljšati kvalitetu života.
Donosimo ti nekoliko lakih recepata koji će se savršeno uklopiti u tvoju dijetu.
Omlet s povrćem
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 šalice tanko narezanog korijena komorača
- 1 rajčica, nasjeckana
- 1/4 šalice nasjeckanih zelenih maslina
- 1/4 šalice artičoke
- 6 jaja
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice papra
- 1/2 šačice kozjeg sira
- 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka, peršina ili kopra
Upute:
1. Na tavi zagrij maslinovo ulje, pa dodaj komorač.
2. Nakon 5 minuta, kad komorač omekša, dodaj rajčicu, masline i artičoku.
3. Nakon 3 minute, u tavu s povrćem dodaj 6 jaja (prethodno ih izmiješaj pjenjačom u velikoj zdjeli), te miješaj oko 2 minute.
4. Na omlet stavi sir i pričekaj dok jaja ne budu gotova (oko 5 minuta).
5. Preko svega stavi svježi bosiljak, peršin ili kopar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fritata s tikvicama i kozjim sirom
Sastojci:
- 2 srednje velike tikvice
- 8 jaja
- 2 žlice mlijeka
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/8 čajne žličice papra
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 50 grama kozjeg sira
Upute:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
1. Tikvice nareži na okrugle kriške, a u velikoj zdjeli pjenjačom umuti jaja, mlijeko, sol i papar.
2. Na tavi zagrij maslinovo ulje, dodaj češnjak i miješaj 30 sekundi na srednje jakoj vatri. Dodaj tikvice i kuhaj još 5 minuta.
3. Preko tikvica prelij jaja i miješaj minutu. Dodaj kozji sir i sve stavi u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva.
4. Peci 10 do 12 minuta, a zatim izvadi iz pećnice i pusti da odstoji 3 minute.
Slatka peciva od limuna
Sastojci:
- 2 šalice i 1/4 šalice brašna
- 2 žlice šećera
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 šalice maslaca
- naribana korica jednog cijelog limuna
- 3/4 šalice malomasnog buttermilka (kao zamjena može poslužiti jogurt)
- 1 šalica šećera u prahu
- 1 do 2 čajne žličice limunovog soka
Upute:
1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. U srednje velikoj zdjeli izmiješaj 2 šalice brašna, šećer, prašak za pecivo i sol. U smjesu dodaj maslac, te sve dobro izmiješaj u blenderu ili procesoru hrane.
2. Dodaj limunovu koricu i buttermilk, te nastavi miješati.
3. Površinu za kuhanje pospi preostalim brašnom, te rukama izmiješaj tijesto u kuglu. Prereži na pola, a zatim sve pritisni tako da dobiješ tri trake. Svaku traku prereži na još tri trake, a na kraju sve raspodijeli i izreži tako da dobiješ 12 peciva.
4. Peciva posloži na papir za pečenje i peci 12 do 15 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
5. U maloj zdjeli pomiješaj šećer u prahu i limunov sok. Vruća peciva prelij ovom smjesom i posluži.
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati