Milijarderka koja je bila u zatvoru ne podnosi ulje od tartufa, a na put nosi jaja
AMERIČKA poduzetnica i kuharica Martha Stewart ima stvarno zanimljivu biografiju. Odrasla je u poljsko-američkoj obitelji gdje se prakticirao tradicionalan način kuhanja, konzerviranja hrane, pa i šivanja te vrtlarstva.
Posao joj je išao jako dobro
Radila je kao burzovna mešetarka, a 1976. godine pokrenula je ugostiteljski biznis. Privukla je niz prestižnih klijenata nakon čega je izdala svoju prvu knjigu "Entertaining" koja je sadržavala 500 fotografija, 300 originalnih recepata i stotinjak ideja kako unaprijediti posao u ovoj branši.
Uspješni poslovni potezi doveli su je do stvaranja medijske i marketinške tvrtke "Martha Stewart Livin Omnimedia" zbog koje je 1999. godine postala milijarderka, ali i završila u zatvoru, nakon što je optužena za trgovanje dionicama na temelju povlaštenih informacija. 2004. godine je osuđena te je odslužila kaznu od pet mjeseci zatvora. Nakon zatvora se vratila poslu i 2010. godine je ponovno imenovana direktoricom tvrtke "Martha Stewart Livin Omnimedia". Od tada joj posao cvate.
Ovo su Marthini vrijedni savjeti:
1. Pripremite više hrane odjednom
Primjerice, kada kuhate varivo, nemojte skuhati količinu samo za jedan obrok, već napravite za više pa zamrznite po porcijama i imat ćete spremno jelo, a usput štedite novac isto koliko i vrijeme.
2. Mlinac za kavu očistite kruhom
Većina nas doma ima mlinac za kavu, a koristimo ga, osim za kavu, i za mljevenje šećera i raznih začina. Martha Stewart otkrila je trik kako očistiti mlinac od sitnih mrvica, ali i mirisa namirnice - stavite unutra komadić kruha, upalite i on će pokupiti sve neželjene tragove.
3. Zamrznite slaninu
Neki recepti u sastojcima imaju sitno sjeckanu slaninu. Ali često je ona masna i "skliska" pa ju je malo teže narezati. Zato je prije sjeckanja stavite u zamrzivač - ne da se zaledi, ali da bude tvrda toliko da je s njom lakše rukovati, odnosno rezati je bez puno muke.
4. Imajte dasku pri ruci
Daska za rezanje jedna je od bitnijih stavki na kuhinjskom pultu, i zato kupite jednu poštenu - što veću, to bolju, naravno da je bitno i da pristaje kuhinji i da ne smeta. Tako nećete doći u napast rezati šnitu kruha u zraku ili na pultu pa ga oštetiti, već je tu uvijek daska na kojoj možete spremiti brzinski sendvič u hodu.
5. Mise en place nije samo za profesionalce
Uložite u set malih staklenih zdjelica kako biste si prije kuhanja sve pripremili i olakšali boravak u kuhinji, naročito kada kuhate večeru za ekipu ili pak božićni ručak za obitelj. Umjesto da sjeckate "po putu" i važete sastojke, kad izmjerite i riješite taj dio unaprijed, sve će vam ići glatko.
Postoji jedan sastojak koji nikada ne koristi u kuhinji
Njeni recepti su mnogima omiljeni i pravi je užitak gledati emisije u kojima Martha sprema razne specijalitete - od slanih do slatkih. Ipak, jedan sastojak koji nikada ne koristi u kuhinji je ulje od tartufa. Razlog su mnoga istraživanja koja su pokazala kako je sintetičko, lažno i užasno, kaže jedna od najpoznatijih kuharica u Americi, a i šire.
Bez tvrdo kuhanih jaja ne može putovati
Ni kad ide na put Martha Stewart svoje obroke ne prepušta drugima. Jednom je prilikom objasnila kako bez kuhanih jaja ne ide na putovanje - da, dobro ste pročitali. Na put ne nosi grickalice, već tvrdo kuhana jaja kako ne bi morala jesti tuđu hranu.
Imamo za vas i dva njena poznata recepta
"One pot pasta" je recept za tjesteninu iz jedne posude koji je jako popularan posljednjih par godina, a ovaj Marthin je vrlo jednostavan što se sastojaka tiče. S obzirom na to da je jedan slan, ne bi bilo fer a da vam ne odaberemo i jedan slatki recept popularne američke kuharice koja je i vrsna slastičarka. "Pound cake" je nešto što bismo mogli usporediti s kuglofom, a u Marthinoj izvedbi dobio je aromu limuna.
One pot pasta
Kuglof od limuna
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati