Zatvara se najugledniji splitski restoran, Paradigmu uništili visoki porezi
Foto: Paradigma
"S OBZIROM da postoje još desetine različitih fiskalnih i parafiskalnih nameta, ova odluka bi mogla imati strašne posljedice na naše restoraterstvo", prije dva mjeseca je splitski poduzetnik i ugostitelj Zoran Pejović za Index komentirao najavu povećanja PDV-a u toj branši.
U svojoj poruci kaže kako Paradigma nije običan restoran, traži investiranje, ljudsko, financijsko i duhovno, ali upravo porezi i druga opterećenja, lihvarske kamate, česte inspekcije i kazne, administracija i birokracija su ih doveli do kraja. Paradigma će, kaže, biti zatvorena najmanje tri godine. "Odlučili smo staviti paradigmu u hibernaciju na tri godine. Split se razvija, broj hotelskih visokokategornika u najavi je svakom danom sve veći, iako još čekamo na početak realizacije barem nekog od tih brojnih projekata u najavi", izrazio je Pejović svoja nadanja.
"Nadamo se da će i porezna politika pokazati mnogo više razumijevanja u narednim godinama za ovu našu djelatnost i da će se cjelokupna klima unaprijediti. Spomenute promjene predstavljaju preduvjet za razvoj kvalitetnog ugostiteljstva u Splitu i Hrvatskoj", poručio je Pejović političarima što im je činiti ako žele spasiti jedinu gospodarsku granu koja hrani Dalmaciju, ali i Hrvatsku.
Paradigma je jedan od novijih splitskih restorana. Vrata je otvorio u proljeće 2015. godine ponudivši jedan drugačiji, suvremeni oblik gastronomije. Restoran minimalistički uređen u mediteranskom stilu, pozicionirao se kao fine dining restoran. Drugim riječima, specijalizirali su se za ona nepca koja žele samo najprofinjeniju hranu i vino. Posebnim tehnikama pripreme i posluživanja hrane, bliži su nekoj europskoj metropoli, nego jednom malenom Splitu. Ipak, Splićani su ih prigrlili i uživali u modernom kulinarstvu slow fooda kojeg im je Paradigma pružala.
Turisti: Hrana u Paradigmi je remek djelo
A da nisu samo Splićani bili oduševljeni konceptom Paradigme i hranom koja dolazi iz njihove kuhinje, potvrđuju i komentari njihovih posjetitelja na popularnom turističkom servisu Tripadvisor.
"Posjetila sam Hrvatsku i prije nekoliko godina. Tada, rekla sam prijateljima, jela sam dobru hranu, ali nikada spektakularno dobru. Od Paradigme nisam imala velika očekivanja, ali iznenađujuće - tasting meni je bio u potpunosti fin! Svako jelo je bilo kreativno, a okusi su bili fenomenalni. Nakon što sam posjetila i neke druge restorane u Hrvatskoj i Splitu, moram reći - večera u ovom restoranu se mora probati", napisala je Charlotte iz Danske.
"Meni od tri slijeda kojeg smo provali imao je izvanredne okuse, a svaki slijed je remek djelo umjetnosti i tehnike kuhanja", napisao im je Mark iz Engleske.
"Ovo je jedno od najboljih mjesta gdje sam jeo", priznala je Alena iz Singapura. "Uživala sam u meniju od 5 slijedova - svako jelo je bilo sve bolje i bolje, uz nevjerojatne teksture, boju i okuse. I usluga je bila sjajna. Otići sam u restoran nije uvijek lijepo iskustva, ali ovdje su mi dali sasvim lijepi stol i atmosfer aje bila ugodna. Ako želite uživatu u fantastičnom gastronomskom iskustvu, ovaj restoran morate posjetiti."
Do kada će Hrvatska izdržati?
Od ove godine Split je ostao bez jednog sjajnog restorana. Oni koji su pokušali napraviti promjene, poboljšati turističku ponudu i unijeti dašak modernog kulinarstva i gastronomije u Split - sada se povlače. Država ih je od samog početka polako uništavala, a prvog dana 2017. su ih novouvedenim porezima i dokrajčili. Hrvatskoj konkurentske zemlje redom imaju sniženu stopu PDV-a za turizam i ugostiteljstvo, ne maltretiraju poslodavce koje ondje rade inspekcijama i kaznama, a i bave se destinacijskim turizmom dok je u Hrvatskoj još uvijek prisutan "slučajni turizam", bez glave i repa, a i struktura naših gostiju se mijenja.
Do kada će turizam, koji drži 18% BDP-a, moći opstati u takvim okolnostima je pravo pitanje, a zatvaranje jednog od najuglednijih splitskih restorana trebalo bi nas sve zabrinuti i natjerati da si postavimo pitanje - kamo idemo?