Alfa Romeo više nikad neće biti ista. Ukida se detalj po kojem je svi prepoznaju

Foto: Alfa Romeo

Dva dizajnerska detalja koja svima padaju na pamet kad pomisle na Alfu Romeo su: gornje skrivene ručke stražnjih vrata i pomaknuta prednja tablica.

Skrivene ručke su nestale 2020. godine odlaskom Giuliette u mirovinu, ali su se vratile s modelom Junior. A pomaknuta prednja tablica uskoro će se ukinuti i vrlo vjerojatno se nikada neće vratiti.

EU propisi kažu da se ovako smanjuje rizik od ozljeda

Od sada će svi modeli Alfe imati registarske oznake na sredini. Ako vam je simetrija bitna, za vas su ovo dobre vijesti. 

Razlog su novi propisi o sigurnosti pješaka. 

Šef dizajna Alfa Romea Alejandro Mesonero-Romanos rekao je za Autocar da ova promjena dolazi odlukom Općih sigurnosnih propisa Europske unije (GSR). Navodno, postavljanje pločice u sredinu smanjuje rizik od ozljeda. Bit će zanimljivo znati hoće li ova odluka također utjecati na dizajn automobila prodanih izvan 27 zemalja EU.

Šef dizajna: Sretan sam. Jedan sam od onih koji vole tablicu u sredini

Alfa se već prilagodila novom propisu postavljanjem tablice u sredinu na modelu Junior.

Iako EU praktički prisiljava Alfa Romeo da se odrekne pomaknutih registarskih pločica, Mesonero-Romanos je zadovoljan time: "Ovo će nam ionako omogućiti simetriju, pa sam sretan - ja sam jedan od onih koji vole pločicu u sredini."

Iako je asimetrični izgled prisutan od 1950-ih, bilo je mnogo modela s pločicom u sredini. Kul automobili poput SZ-a i GTV-a imali su prednju registarsku pločicu u sredini, kao i Montreal, Alfetta i Alfasud.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.