Bili smo u Samoboru na susretu ljubitelja Spačeka, pogledajte galeriju

Foto: Luka Šangulin (Index.hr)

KRAJ srpnja je definitivno u znaku Spačeka, barem kad je Samobor u pitanju jer se ondje održava svjetsko okupljanje ljubitelja i vlasnika legendarnog automobila.

Na 23. Svjetski susret Spačeka koji se do 4. kolovoza održava u Hrvatskoj, u Samobor je pristiglo gotovo 4000 legendarnih Citroёna te oko 10.000 obožavatelja sa svih strana svijeta. Neki vlasnici su u svojim Spačekima putovali tjednima, pa i mjesecima kako bi stigli u Samobor i uveličali događaj.

A u nas poznati Spaček, u svijetu znan kao Citroёn 2CV, nije samo najpopularniji francuski automobil svih vremena već vjerojatno i jedan od najvažnijih proizvoda u povijesti automobila. U neku ruku, poput njemačke Bube, 2CV je francuski narodni auto nastao s ciljem razvoja jeftinog obiteljskog automobila izvanserijske pouzdanosti i komfora, ali jednostavne konstrukcije i niske cijene.

>> Svjetski susret Spačeka: Samobor u znaku najslavnijeg francuskog automobila

Stoga ne čudi što su svjetski susreti tako popularni, a to daje i težinu priznanju koje je dano Samoboru i organizatoru, Hrvatskom 2CV Citroёn Klubu, da se ovogodišnji susret održi upravo u Hrvatskoj. Nije nimalo čudno što je izabran Samobor, sjedište kluba i grad s najviše Spačeka u Hrvatskoj. Od ukupno preko pet milijuna proizvedenih Spačeka, oko 200 još uvijek nosi hrvatske tablice i vozi cestama. U Samobor je stigao i najstariji originalni hrvatski Spaček u vlasništvu Ivana Čoliga, a proizveden je još 1969. godine.

2CV je u bivšoj državi imao brojne poklonike, a svojevremeno se i proizvodio. U slovenskom Kopru u pogonima Tomosa licencno sklapanje legendarnog Citroёna počelo je 1959. godine.

Iz brojnih događanja izdvajamo Muzej 100 godina Citroёna, u kojemu se predstavljaju najvažniji modeli ove marke kroz povijest. Izloženo je 16 starih modela i 5 modela Citroëna iz najnovije ponude. Također, u tzv. Programskoj zoni nude se suveniri, hrana (specijaliteti iz cijele Hrvatske), piće i mogućnost trgovine, a uvečer se u velikom šatoru održavaju koncerti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.