Ford najavio razinu 3 autonomne vožnje, evo za kada

Foto: Ford

I DOK neki proizvođači samouvjereno najavljuju skorašnji dolazak robotaksija, postoje proizvođači koji su u takvim izjavama daleko oprezniji. 

Među njima s dvije noge na zemlji definitivno je i Ford. Jim Farley, prvi čovjek kompanije, tako je najavio skoru komercijalizaciju razine 3 autonomne vožnje. Prema Fordu ona će biti široko dostupna već kroz nekoliko godina. 

Jim Farley, izvršni direktor Forda, zna da mnogi ljudi žele voziti što je manje moguće smatrajući vrijeme za upravljačem gubitkom vremena. Zapravo, brojke to potvrđuju. "BlueCruise je puno popularniji nego što smo očekivali, što i predstavlja vožnju bez ruku", rekao je Farley. "To je na neki način korak prije nego što bacite pogled u stranu." Ta tehnologija 'odbačenog pogleda' o kojoj on govori je autonomija razine 3.

Podsjetimo, ona omogućuje vozilu da vozi do mjere da osoba na vozačevom sjedalu ne mora stalno nadzirati sustav, iako je i dalje potreban njihov nadzor. To je ono što Elon Musk obećava godinama i što Mercedes Benz već nudi uz određena ograničenja. Pokaže li se da je Farley u pravu to bi značilo da će Ford doslovno preteći Teslu u implementaciji ove tehnologije. 

"Stvarno smo blizu", rekao je Farley u intervjuu Davidu Westinu s Bloomberg TV-a. “Sada to možemo činiti prilično redovito s prototipom, ali raditi to na isplativ način je napredak koji ćemo morati postići. Razina 3 autonomije omogućit će vam da maknete ruke i oči s ceste na autocesti za nekoliko godina tako da vaš automobil postane poput ureda. ", nastavio je.

Pritom ova tehnologija neće preko noći zavladati cestom. Čak i kada bude komercijalizirana, Farley zamišlja da će biti dostupna samo u ograničenim situacijama. "Mislimo da to možemo učiniti samo za sunčanih dana", rekao je Farley. "Jaka kiša i slično otežava to učiniti pri 130 km/h."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.