Istraživanje o polovnim autima koje uvozimo: Evo koliko ih ima lažirane kilometre

Ilustracija: Shutterstock

Oko 2.5 posto polovnih uvezenih auta u Hrvatsku ima lažiranu kilometražu i to u prosjeku za 75.300 kilometara, a 55 posto svih vozila pregledanih na platformi carVertical sudjelovalo je u prometnim nesrećama, s prosječnom vrijednošću oštećenja od 3207 eura, pokazalo je istraživanje tvrtke carVertical.

U tom istraživanju o transparentnosti tržišta Hrvatska je ove godine kao i lani na 15. mjestu, među 25 analiziranih zemalja. "Svake godine tisuće kupaca kupuju vozila sa skrivenim nedostacima i lažiranom kilometražom, često nesvjesni da preplaćuju za automobil u lošem stanju", navodi se u analizi carVerticala.

Slovenija je u istom istraživanju zauzela 10. mjesto, a Mađarska je 17. Istraživanje tvrtke carVertical provedeno je između listopada 2023. i rujna 2024. Budući da cijena automobila izravno ovisi o njegovoj kilometraži, vozači koji kupuju takva vozila znatno preplaćuju njihovu vrijednost. 

Više od pola pregledanih vozila sudjelovalo u nesrećama

Značajna je i statistika za oštećene automobile: više od polovice (55 posto) svih vozila pregledanih na carVertical platformi u Hrvatskoj sudjelovalo je u prometnim nesrećama, s prosječnom vrijednošću oštećenja od 3207 eura.

Vozači koji kupuju uvezena vozila suočavaju se s najvećim rizikom kupnje automobila s krivotvorenom kilometražom ili prošlim oštećenjima. Prosječna starost kupljenih vozila u Hrvatskoj je 8.1 godinu, što ukazuje na to da su automobili u Hrvatskoj uglavnom mlađi u usporedbi s onima u drugim istočnoeuropskim zemljama.

UK najtransparentniji

Kao i prethodnih godina, Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je najtransparentnije tržište rabljenih automobila među svim zemljama koje su sudjelovale u istraživanju. Samo 2.1 posto automobila imalo je lažiranu kilometražu, a 17.8 posto vozila bilo je oštećeno. U prvih pet najtransparentnijih zemalja još su Italija, Švicarska, Njemačka i Švedska.

Najmanje transparentne zemlje uključene u istraživanje bile su Ukrajina, Latvija, Litva, Rumunjska i Estonija. Ta su tržišta također bila najniže rangirana prošle godine. Visok udio automobila s lažiranom kilometražom i oštećenjima, zastarjeli vozni park i visoke stope uvoza doprinose tome da se ta tržišta smatraju izuzetno netransparentnim i rizičnim.

Najveći broj prevara s kilometražom među europskim zemljama zabilježen je u Latviji (11.1 posto) i Ukrajini (9.6 posto). Najveći udio oštećenih automobila pronađen je u Poljskoj (62.1 posto) i Slovačkoj (60.5 posto).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.