VIDEO Ovo je Muskov robotaksi, dovezao se u njemu na pozornicu

Foto: Scrfeenshot

Elon Musk rano jutros po hrvatskom vremenu predstavio je robotaksi s dvoja vrata tipa "galebovih krila", bez upravljača i pedala.

Kako izgleda Muskov robotaksi

Musk je stigao na pozornicu u Cybercabu, za koji je rekao da će ući u proizvodnju 2026. godine i koštati manje od 30.000 dolara. Rekao je da će trošak vožnje iznositi 20 centi po milji s vremenom, što je oko 12.43 centa po kilometru, a punjenje će biti induktivno, bez potrebe za priključcima.

Naveo je da se automobili oslanjaju na umjetnu inteligenciju i kamere, bez potrebe za dodatnim hardverom kakav koriste konkurenti u robotaksijima, što je pristup koji su investitori i analitičari ocijenili izazovnim, kako s tehničkog tako i s regulatornog aspekta.

"Autonomna budućnost je ovdje. Večeras ovdje imamo 50 potpuno autonomnih automobila. Vidjet ćete modele Y i Cybercab. Sve bez vozača", rekao je Musk. 

Musk je također predstavio veće samovozeće vozilo, koje može prevoziti do 20 osoba, te prikazao Teslinog humanoidnog robota Optimusa.

Muskov plan je upravljati flotom samovozećih Teslinih taksija koje putnici mogu pozvati putem aplikacije. Pojedinačni vlasnici Teslinih vozila također će moći zarađivati putem aplikacije tako što će izlistati svoja vozila kao robotaksije, prenosi Reuters. 

Događaj u četvrtak, održan u Warner Bros studiju blizu Los Angelesa u Kaliforniji, nosio je naziv We, Robot, što je aluzija na znanstveno-fantastične kratke priče Ja, robot američkog pisca Isaaca Asimova, ali također odražava Muskovo inzistiranje da se Teslu "treba promatrati kao tvrtku za AI robotiku", a ne kao proizvođača automobila.

"Nema puno informacija o vremenskim okvirima, nije dao puno informacija. Razočaran sam"

Među prisutnima su bili investitori, burzovni analitičari i Teslini obožavatelji.

Investitori koji su očekivali konkretne detalje o tome koliko brzo Tesla može povećati proizvodnju robotaksija, osigurati regulatorno odobrenje i provesti snažan poslovni plan kako bi nadmašila konkurente poput Alphabetovog (GOOGL.O) Wayma, ostali su razočarani.

"Sve izgleda dobro, ali nema puno informacija o vremenskim okvirima. Ja sam dioničar i prilično sam razočaran. Mislim da je tržište htjelo jasnije vremenske okvire", rekao je Dennis Dick, burzovni trgovac u Triple D Tradingu. "Mislim da nije rekao puno... Nije dao mnogo informacija", dodao je. 

Musk je rekao da ima tendenciju biti optimističan u vezi s vremenskim okvirima.

Musk je 2019. godine obećavao taksije iduće godine

Musk je 2019. rekao da je vrlo uvjeren kako će tvrtka imati operativne robotaksije već iduće godine. Nakon nerealiziranih obećanja ove je godine preusmjerio fokus na razvoj tih vozila, odustajući od plana za manji, jeftiniji automobil. Tesla se suočava s mogućnošću prvog pada isporuka ove godine, dok su smanjenja cijena pritisnula profitne marže.

Dok su druge kompanije poput GM-ovog Cruisea i Amazonovog Zooxa imale gubitke na tržištu robotaksija, Musk se oslanja na kamere i AI kako bi smanjio troškove, ali FSD je suočen s regulatornim i pravnim izazovima zbog nesreća.

Musk je rekao da očekuje potpuno autonomnu vožnju bez nadzora u Teksasu i Kaliforniji iduće godine, koristeći Model 3 i Model Y.

Podsjetimo i da je Mate Rimac prije tri i pol mjeseca predstavio svoj robotaksi nazvan Verne, također s dva sjedala. No Rimčev robotaksi nismo mogli vidjeti kako sam vozi jer nije htio doći na pozornicu ni pomoću daljinskog s kojim su Rimčevi ljudi njime pokušali upravljati.

Jučer je vlada usvojila izmjene zakona iz kojih je jasno da će robotaksiji biti dosta ograničeni

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.