Skoro nitko ne želi električne Mercedese

Foto: Mercedes

MERCEDES je zaključio još jedan mjesec s katastrofalnom prodajom električnih modela. U Mercedesu su bili puni optimizma kad su lansirali EQ seriju električnih modela. Na scenu su stigli EQB, EQE i EQS, a nakon početnog entuzijazma uslijedio je pad.

Globalni pad prodaje električnih Mercedesa

Globalno gledano, Mercedes je u trećem kvartalu prodao 503.600 vozila uz rast u Americi i blagi pad prodaje u Europi. S druge strane, Azija bilježi značajan pad prodaje. Najveći udarac zabilježili su najskuplji modeli, posebno S klasa, i to po sada već ustaljenom pravilu zbog pada na kineskom tržištu od čak 13 posto. Ukupni pad na kvartalnoj razini u tom top segmentu je 12 posto. 

Međutim, najžešći pad bilježe električna vozila. U trećem kvartalu ove godine Mercedes je prodao 46.900 električnih vozila, što je pad od čak 31 posto u odnosu na godinu prije. 

Električni BMW-i u naletu

Istovremeno BMW je zabilježio drastičan rast prodaje električnih vozila. Na globalno izazovnom tržištu BMW Grupa povećala je prodaju potpuno električnih vozila za 19.1 posto u prvih devet mjeseci, s ukupno 294.054 isporučena električna vozila kupcima. 

Tijekom tog razdoblja prodaja potpuno električnih modela marke BMW porasla je za 22.6 posto, na 266.151 vozilo. Marka MINI također je povećala prodaju potpuno električnih vozila, za 54.3 posto u trećem kvartalu, isporučivši kupcima 16.536 primjeraka.

Fer je reći da je globalna prodaja BMW-a ipak u padu, i to s 540.882 prodana primjerka od 13 posto na kvartalnoj razini. Time su BMW i Mercedes na kumulativnoj razini u sličnom položaju s godišnjim padom prodaje od oko 5 posto. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.