Krenuo Audi Driving Experience po prvi put u Hrvatskoj

NAJČEŠĆI uzrok prometnim nesrećama je još uvijek ljudska pogreška, odnosno nedostatak vozačkog iskustva. Audi ima odgovor, to je "Audi driving experience" program obuke sigurne vožnje, koji se po prvi puta organizira u Hrvatskoj.

U periodu od 19. do 28. travnja na Grobniku se odvija Audi driving experience. Uz svesrdnu pomoć kompetentnih instruktora, i to rally vozača Stefana Eichhornera i višestrukog prvaka u kružnim utrkama (DTM) Hans Günther Müllera, polaznici programa će pokušati naučiti tajne sigurne vožnje. Obuka se održava na dvije staze, Grobničkoj pisti i na aerodromskoj pisti, koja je preuređena u poligon sa ispitima spretnosti. Za obuku su predviđeni posebno atraktivni automobili, sedam roadstera TT i isto toliko primjeraka prestižnog A8.

Dnevno kroz program prolazi 24 sudionika koji su razvrstani u manje grupe zbog osiguranja  individualnog pristupa učenju i dakako podizanja ukupne kvalitete programa. Tako polaznik ima priliku kroz nekoliko različitih vježbi direktno osjetiti što se dešava u ekstremnim situacijama i kako se tada pravilno postupa. Tako na primjer, tijekom ABS treninga polaznik savladava kočenje u opasnim situacijama, odnosno uči kako će pravilnom reakcijom u odgovarajućoj situaciji sigurno zaustaviti vozilo. Tu su još treninzi spretnosti u vidu slalom vožnji, vježba izbjegavanja iznenadnih prepreka na cesti i sve ostale vježbe koje povećavaju vozačke sposobnosti.

Prvi Audi Driving Experience organiziran je još 1980. na inicijativu Freddy Graf Kottulinskyog, inače trostrukog europskog prvaka u Formuli 3 i pobjednika utrke Pariz-Dakar. Do danas je širom svijeta održano nekoliko stotina ovakvih programa koji su se pokazali vrlo uspješnima. Posebno popularna je Audijeva škole dobre i sigurne vožnje na ledu, koja se svake godine održava na ledenim površinama u Finskoj.

S obzirom na velik interes u Hrvatskoj, nadamo se da će Audijeva škola kod nas postati tradicija i da će se ostvariti nastojanja Audijevog zastupnika za Hrvatsku (P.Z. Auto) da Hrvatska uđe u godišnju ponudu kalendara Audi driving experience.

Miljenko Nikolić

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.