Menadžer u Michelinu: Milijuni vozača rade ovu grešku kad mijenjaju prednje gume

Foto: Shutterstock

Brian Porteous, tehnički menadžer Michelina u Velikoj Britaniji, kaže da milijuni vlasnika vozila i vozača rade istu grešku kad mijenjaju istrošene prednje gume. Kada se ne mijenjaju sve, već samo istrošene prednje gume, novi par guma ne bi trebalo staviti na prednju osovinu. Umjesto toga trebalo bi ih montirati na stražnju osovinu, a gume koje su bile straga prebaciti na prednje kotače, kaže.

Također je naglasio da ni mnoge trgovine guma ni vulkanizeri nisu svjesni ovog pravila, prenosi Auto klub.

Zašto je ovo važno?

Možda se pitate zašto staviti bolje i novije gume straga kada je prednji dio taj koji treba obaviti sva skretanja i nagla kočenja. To ima veze sa stabilnošću. Postavljanjem boljih guma na stražnju stranu minimizira se klizanje i mogućnost da se auto izvrti pri preupravljanju, što bi moglo biti izuzetno opasno na mokroj cesti.

"Kad je vozilo stabilno, možete početi razmišljati o kočenju i prianjanju", rekao je Porteous. "Vidite da zapravo postoji dovoljno snage kočenja i vuče unatoč djelomično istrošenim gumama sprijeda."

Michelinov stručnjak također kaže da se pravilo novih guma na stražnjoj strani primjenjuje bez obzira na konfiguraciju pogonskog sklopa automobila, dakle i na vozilima koja imaju stražnji ili pogon na sve kotače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.