Ne, Olena Zelenska nije kupila novi Rimčev Bugatti

Foto: Rimac, X

Ruska propaganda i dezinformacije nisu novost na društvenim mrežama, ali aktualna kampanja je posebno bizarna i spominje novi Tourbillon, superluksuzni automobil koji je u razvijen u tvrtki Bugatti Rimac.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je lažnu informaciju da je supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska kupila Bugatti Tourbillon od tvrtke Bugatti Paris, a fotografija navodne fakture širi se društvenim mrežama.

Bugatti Paris: To je laž

Bugatti Paris je objavio da to nije istina i da poduzima pravne radnje protiv strana koje su širile ovu dezinformaciju.

Kako je objavio talijanski novinar David Puente, priča je krenula s web stranice na francuskom jeziku pod nazivom Vérité Cachée ili "Skrivena istina". Stranica je zaživjela tek prošlog mjeseca, uoči francuskih izbora, i čini se da je ispunjena proruskim sadržajem niske kvalitete, generiranim umjetnom inteligencijom.

Objavljen deepfake video

Stranica je objavila fotografiju za koju tvrdi da prikazuje fakturu za automobil i deepfake video na Instagramu na kojem netko tko tvrdi da je zaposlenik prodajnog salona najavljuje prodaju Tourbillona Oleni Zelenskoj.

Priču s ove stranice zatim je preuzela agencija RIA Novosti.

Ukrajinski centar za suzbijanje dezinformacija objavio je na X-u da su te tvrdnje očito lažne. Također se pretpostavlja da su tvrdnje tempirane uoči NATO-ovog summita koji se sljedeći tjedan održava u Washingtonu.

Bugatti Paris: Cijena i opisi su pogrešni, grafika zastarjela

Bugatti Paris kaže da je faktura lažna. "Obvezni pravni detalji ne pojavljuju se na fakturi, cijena vozila je očito pogrešna, cijena opcija i opisi su netočni i nedosljedni, grafika je zastarjela, a Car Lovers Group nikad ne bi dopustio izdavanje takvog dokumenta", objavili su.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.