Studija: Rabljeni električni auti drastično gube na cijeni

Foto: Shutterstock

Portal specijaliziran za kupnju i prodaju rabljenih vozila iSeeCars objavio je studiju koja pokazuje da cijena rabljenih električnih vozila pada brže od cijene rabljenih vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem i hibridnih vozila.

Cijene rabljenih električnih vozila pale su za 30% do 40% od lipnja prošle godine, a prosječna cijena benzinskih automobila pala je za samo 3% do 7% u istom razdoblju, prenosi HAK Revija.

Dok je prosječna cijena vozila s nultom emisijom naglo pala u manje od godinu dana, cijena automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem ostaje stabilna. 

BMW serije 3 i Tesla Model 3

Jedan od primjera koje koristi iSeeCars je vrijednost BMW-a serije 3 u usporedbi s onom rabljenog Tesla Modela 3. U lipnju 2023. električni automobil je imao prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2635 dolara, ali u svibnju 2024. situacija se okrenula pa Model 3 ima prosječnu cijenu 4806 dolara nižu od BMW-a. 

Još jedan sličan primjer je onaj BMW-a X3 i Tesla Modela Y. U prosjeku je Model Y bio 4570 dolara skuplji od X3 u siječnju 2024., ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u svibnju 2024. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.