Njemački div u Teslinog konkurenta ulaže 5 milijardi dolara

Foto: EPA

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) najavio je ulaganje do 5 milijardi dolara u Rivian, Teslinog konkurenta.

Ovaj ugovor stvara zajedničko ulaganje koje će omogućiti VW-u i američkom proizvođaču električnih vozila (EV) dijeljenje tehnologije. Nakon objave, dionice Riviana skočile su za gotovo 50%.

Partnerstvo dolazi u vrijeme kada se konkurencija među proizvođačima električnih vozila pojačava, a zapadne zemlje uvode carine na kineski uvoz. Prema sporazumu, VW će inicijalno uložiti milijardu dolara u proizvođača električnih kamiona i SUV vozila, s dodatne 4 milijarde dolara koje će biti uložene do 2026. godine.

Rivian od 2009. nije ostvario kvartalnu dobit

Osnovan 2009. godine, Rivian još nije ostvario kvartalnu dobit. U prva tri mjeseca 2024. tvrtka je zabilježila neto gubitak veći od 1,4 milijarde dolara. VW, poput drugih divova automobilske industrije, pod pritiskom je konkurenata poput Tesle i kineskog BYD-a dok pokušava prijeći s vozila pogonjenih fosilnim gorivima na električna vozila.

U međuvremenu, neki start-upovi u industriji električnih vozila imaju problema s probijanjem na visoko konkurentnom tržištu, dok više kamatne stope smanjuju potražnju za velikim kupovinama. Partnerstvo će omogućiti VW-u trenutni pristup Rivianovom softveru, što će njemačkom proizvođaču automobila omogućiti njegovo korištenje u svojim vozilima.

Divovi automobilske industrije poput VW-a također se suočavaju s rastućom konkurencijom kineskih proizvođača električnih vozila, koji se globalno šire.

Ranije ovog mjeseca, Europska unija upozorila je da će povećati carine na kineski uvoz električnih vozila za čak 38%.

Kanada najavila povećanje carina na kineski uvoz

Dužnosnici iz Kine i EU održali su razgovore uoči roka 4. srpnja. Višemjesečna istraga Europske komisije utvrdila je da su kineske tvrtke za proizvodnju električnih vozila "nepravedno subvencionirane". Kao odgovor, Kina je rekla da carine krše međunarodna trgovinska pravila i opisala istragu kao "protekcionizam".

Plan je došao samo mjesec dana nakon što je Amerika najavile povećanje carina na kineska električna vozila s 25% na 100%. Ovaj tjedan, Kanada je izjavila da razmatra sličan potez kako bi se uskladila sa saveznicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.