Predsjednička poslastica: Audi predstavio oklopljeni A8

Foto: Audi

KAO i u slučaju prethodnika, radi se o prestižnom oklopnjaku, ali sada uz jednu bitnu promjenu. 

Za razliku od prethodnika koji je obznanjen na sva zvona, lansiranje novog oklopnjaka je umalo prošlo ispod radara. Model je trenutno predstavljen samo ruskoj publici, što je i razumljivo s obzirom na tržišni potencijal ovakvih automobila. Umjesto službene objave, Audi je na svojim stranicama objavio tek promotivnu brošuru

Izuzmu li se plava LED svjetla, automobil se vizualno ne razlikuje od standardnog A8 L. No ono po čemu je poseban je njegov sadržaj, odnosno oklop. Dovoljno je reći kako ovaj Audi na vagi teži 3.875 kg, ili oko 1,7 tona više od originala. Naravno, veći dio ide na račun oklopa, ali masi doprinose i dodatni sustavi poput onog za gašenje požara s mlaznicama u podnici, kraj spremnika goriva i ispod poklopca motora. Ukupna nosivost je oko 600 kg.

Također, u stražnjem bunkeru se nalazi komunikacijska oprema, kao i dodatna baterija. Sveukupno, stupanj zaštite koju ovaj automobil pruža je VR9. Dodatno, run flat gume dopuštaju da auto s defektom guma vozi do 80 km brzinom od 80 km/h. Dođe li do nesreće i ne mogu se otvoriti vrata, iz kabine je moguće aktivirati pirotehnički sustav kontroliranih eksplozija koji će odvaliti spojnice vrata. Dodatno, u slučaju onečišćenja zraka ili napada nekim bojnim otrovom na automobilu se može zatvoriti dovod zraka iz okoline i osigurati dobava kisika iz spremnika. 

W12 motor je prošlost i više se ne nudi na ovom Audiju. Umjesto toga tu je twin-turbo V8 poznat iz S8, a to znači 571 KS i 800 Nm. No ovdje sprint do 100 km/h traje 6,3 sekunde, a maksimalna brzina je limitirana na 210 km/h.

Za preinaku običnog Audija u Security oklopnu izvedbu potrebno je oko 400 radnih sati. Vrijeme isporuke je do šest mjeseci, a cijena oko 700.000 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.