Rimac u godinu dana nije prodao nijednu Neveru?

Foto: Grgo Jelavic (Pixsell)

TRI GODINE nakon lansiranja serijske Nevere dosad je prodano 50 primjeraka, što je trećina od 150 planiranih primjeraka, rekao je Mate Rimac, govoreći na konferenciji o budućnosti automobila Financial Timesa u Londonu. Tu vijest prenio je Autocar, a danas gotovo svi hrvatski mediji. 

>> Rimac: Prodali smo 50 Nevera, vjerojatno više nećemo raditi takve aute

No, prije više od godinu dana, u ožujku 2023. godine, iz Rimac grupe su objavili kako je do tada prodana trećina očekivane proizvodnje Nevere, odnosno oko 50 automobila. Tada su objavili kako se najviše Nevera prodaje u Europi i u SAD-u, kao i da je početna cijena dva milijuna eura.  

Prije godinu dana bilo je prodano 50 Nevera

"Isporučeno je više Nevera, a ostale su u proizvodnji. Zasad je rasprodano 50 automobila, ali nisu još isporučeni", rekla je šefica marketinga i komunikacija Marta Longin u ožujku prošle godine.

>> Isporučeno je više od jedne Nevere, 50 ih je prodano

Ako uzmemo kao vjerodostojne jednu i drugu izjavu iz Rimac grupacije, čini se da od tada pa do danas nije prodana gotovo ni jedna Nevera. 

"Po meni, ni jedan podatak koji kaže Mate Rimac, odnosno što kažu iz njegove grupacije, nije vjerodostojan. Jednostavno, ako je o izjavama riječ, ne vjerujem im!", kaže Lucijan Carić koji se u javnosti istaknuo kao kritičar trošenja javnog novca na projekt robotaksija Mate Rimca. 

Rimcu ne vjeruje

Kako je naglasio, ono što je dosad izlazilo kroz izjave i najave o financijskom uspjehu Nevere nije provjerljivo u financijskim izvještajima. 

"Prema onom što sam vidio, i prema onom što su vidjeli moje kolege koje se razumiju u financijske izvještaje, rekao bih da je Rimac do sada prodao oko pet-šest automobila Nevera" kaže Carić koji naglašava da su iz tvrtke Mate Rimac do sada naglašavali kako je osnovna cijena jedne Nevere oko dva milijuna eura.

Prema tome, ako je do sada prodano 50 tih automobila, onda bi se negdje trebao vidjeti prihod od najmanje 100 milijuna eura. "Problem je u tome što se to ne vidi u financijskim izvještajima tvrtke. Zbog toga, a i zbog ostalih izjava koje se nisu ostvarile, izražavam skepsu", zaključuje na kraju Carić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.