Fordovi direktori testirali kineski SUV, prestrašeni su. "Više ništa nije kao prije"

Foto: EPA

Izvršni direktori Forda ostali su osupnuti nakon testne vožnje kineskog električnog vozila, prema izvješću koje je objavio The Wall Street Journal.

Izvršni direktor Forda Jim Farley i financijski direktor John Lawler posjetili su Kinu početkom 2023. godine i odlučili isprobati električni SUV tvrtke Changan Automobile, dugogodišnjeg partnera Forda. Tijekom kratke testne vožnje, prilikom koje je Farley vozio, a Lawler sjedio na suvozačkom mjestu, obojica su ostala "šokirana i impresionirana" kineskim električnim vozilom.

"Jime, više ništa nije kao prije", navodno je rekao Lawler Farleyju pa dodao: "Ovi dečki su ispred nas." Farley se ponovno zabrinuo u svibnju, nakon još jednog posjeta Kini, piše WSJ. Nakon toga rekao je članu Uprave Forda Johnu Thorntonu: "Johne, ovo je egzistencijalna prijetnja."

Kineska dominacija

Kineski proizvođači automobila, poput BYD-a, dominiraju utrkom u proizvodnji i prodaji električnih vozila. Kineski automobili probijaju se na tržišta u razvoju, kao što su Brazil, Meksiko i zemlje jugoistočne Azije poput Tajlanda. 

Prema podacima koje je prikupila tehnološka tvrtka ABI Research, kineski proizvođači automobila činili su 88% tržišta električnih vozila u Brazilu i 70% u Tajlandu u prvom tromjesečju ove godine.

Brz rast kineskih električnih vozila natjerao je zapadne vlade da uvedu trgovinske restrikcije. U svibnju je američka vlada uvela visoke carine kineskim proizvođačima automobila, čime ih je praktički isključila s američkog tržišta. Europska unija slijedila je taj primjer mjesec dana kasnije.

I Tesla pod pritiskom

Ford nije jedini američki proizvođač automobila koji se bori s konkurencijom iz Kine. Čak se i Tesla, dugogodišnji lider na američkom tržištu električnih vozila, suočava s pritiskom kineskih tvrtki. Krajem 2023. godine BYD je nakratko svrgnuo Teslu s pozicije najvećeg svjetskog proizvođača električnih vozila.

Elon Musk nedavno je priznao da kineski proizvođači automobila predstavljaju "prijetnju" nazvavši ih "najkompetitivnijim automobilskim kompanijama na svijetu". "Ako se ne uspostave trgovinske barijere, oni će gotovo sigurno uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.