Sukob oko superjeftinih auta sve ozbiljniji. Kina upozorila Zapad

Foto: Profimedia

Kineski premijer Li Qiang upozorio je na "začarani krug gospodarskog odvajanja" od Zapada, dok se Peking bori obuzdati globalno protivljenje rastućem izvozu električnih vozila, piše CNN.

Govoreći na forumu Ljetni Davos u gradu Dalianu, Li je branio svoju zemlju od optužbi da je kineski višak kapaciteta u ključnim zelenim industrijama doveo do dampinga proizvoda poput električnih vozila i solarnih panela na globalnim tržištima.

"Ako zemlje Zapada uzmu u obzir samo maksimiziranje vlastitih interesa i ako zanemare interese drugih, to će samo povećati ekonomske troškove poslovanja cijelog društva i svijeta", rekao je.

"To će nas uvući u začarani krug otimanja za kolač koji postaje sve manji i manji", dodao je Li. "Ovo je nešto što ne želimo vidjeti", rekao je.

Izjave drugog najmoćnijeg kineskog čelnika nakon Xi Jinpinga dolaze dan nakon što je i Kanada objavila da razmatra uvođenje carina na električna vozila proizvedena u Kini. Kanadska vlada priopćila je da se njezini radnici suočavaju s "nepoštenom konkurencijom pekinške državne politike prekapacitiranosti."

SAD učetverostručio carine

Prošli je mjesec Bidenova administracija učetverostručila carine na uvoz električnih vozila iz Kine, s 25% na 100%, s ciljem zaštite američkih radnih mjesta i proizvodnje. Prodaja kineskih električnih vozila u Sjedinjenim Državama je mala.

Međutim, izazovi s kojima se suočavaju kineski proizvođači električnih vozila porasli su kada je mnogo veće tržište slijedilo primjer SAD-a tjednima kasnije. Europska unija, najveći inozemni kupac kineskih električnih vozila, najavila je dodatne privremene carine ranije ovog mjeseca zbog, kako je rekla, nepravedne potpore Pekinga tvrtkama koje potkopavaju cijene europskih proizvođača automobila.

Dvije su se strane složile započeti razgovore o mogućem kompromisu prije nego carine stupe na snagu, navodi Reuters. Najbolji ishod bio bi da EU u potpunosti odustane od svoje odluke prije 4. srpnja, kada carine počinju stupati na snagu, izvijestio je kineski državni medij Global Times.

Li je na forumu iskoristio priliku da Kinu predstavi kao dobro mjesto za poslovanje, rekavši da je to "veliko otvoreno tržište". Dodao je da je gospodarstvo pokazalo "obećavajuće znakove oporavka" početkom godine, sa snažnim rastom od 5.3% u prvom kvartalu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.