Grad u kojem su dozvoljeni samo bijeli automobili. Ako su prljavi, slijede kazne

Foto: Shutterstock

Provozate li se glavnim gradom Turkmenistana, vjerojatno ćete opaziti da je većina automobila na cesti bijele boje. Još 2018. godine donesen je pravilnik prema kojem je vožnja po glavnom gradu Ašgabatu u crnim i jarko obojenim automobilima zabranjena.

Nitko nije objasnio zašto je donesena ova bizarna odluka iako mnogi tvrde da je povezana s praznovjernošću bivšeg turkmenistanskog predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova. On, naime, vjeruje da bijela boja donosi sreću.

Ne samo da je većina automobila na cesti bijele boje - u nekim iznimkama dopuštaju se i srebrni te zlatni limeni ljubimci - već oni moraju biti besprijekorno čisti. Uhvati li vas policija na cesti s prljavim automobilom, morat ćete platiti novčanu kaznu, piše punkufer.hr.

Bijeli grad

Ašgabat često nazivaju bijelim gradom jer se sve zgrade od 2000. godine naovamo grade od bijelog mramora. Štoviše, turkmenistanski glavni grad drži rekord za najveću koncentraciju zgrada od bijelog mramora u svijetu.

Turkmenistan je država u središnjoj Aziji, uz Kaspijsko jezero, koja je nastala nakon raspada Sovjetskog Saveza, a omeđena je Kazahstanom, Uzbekistanom, Afganistanom i Iranom.

Iako ima mnoge atrakcije, rijetki su oni koji ih imaju prilike vidjeti uživo. Državni vrh nije zainteresiran za turizam te prema nekim statistikama godišnje odobri tek oko 10.000 turističkih viza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.