Ukrajinci od Toyote Mirai napravili bombu i napali Ruse, širi se snimka

Screenshot: X

Ukrajinski borci nedavno su napravili moćnu bombu na daljinsko upravljanje koja je djelomično napravljena od spremnika vodika Toyote Mirai, piše Euromaidan Press.

Bomba je konstruirana kako bi bila iskorištena tijekom srpanjske protuofenzive u Vovčansku u sjevernom dijelu Ukrajine. Ruske snage navodno nisu uspjele u ofenzivi južno od Vovčanska i povukle su se u tvornicu agregata na sjeveru grada.

Ukrajinci su ih skoro opkolili, ali im je nedostajalo vatrene moći da izravno napadnu tvornicu. Stoga su se okrenuli neobičnom izvoru i izradili bombu od dijelova automobila na gorive ćelije.

Ukrajinski borci navodno već duže koriste dijelove iz napuštenih vozila kako bi proizveli samoubilačke dronove i vozila na daljinsko upravljanje. Na primjer, baterije i motori izvučeni su i iz napuštenih Tesla.

U ovom slučaju Ukrajinci su napravili bombu od visokotlačnog spremnika teškog oko 50 kilograma u kojeg stane oko 6 kilograma vodika pri pritisku od 600 bara. Spremnik mora biti jako čvrst jer vodik u njemu ima ogromnu potencijalnu energiju od 33.6 Wh/kg, ili oko 677.6 megadžula za cijeli spremnik. To je jednako eksplozivnoj moći oko 160 kilograma TNT-a.

Bomba je postavljena na daljinski upravljano vozilo koje je uspješno stiglo do istočne zgrade u tvornici u kojoj su se skrivali Rusi, a potom je detonirana te je izazvala ogromnu eksploziju. Napad je omogućio ukrajinskim borcima da zauzmu položaj i ugroze ruske opskrbne linije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.