Upozorenje vozačima u Njemačkoj: Zbog ovih guma od listopada možete biti kažnjeni

Na fotografiji nisu gume o kojima se piše u članku Ilustracija: Shutterstock

Ljeto je pri kraju, a mnogi vozači u Njemačkoj već zakazuju termin u radionici za nadolazeću promjenu guma. Ali od 1. listopada 2024. određene se gume više neće računati kao odobrene zimske gume, navode njemački mediji.

Gume sa simbolom "M + S" (označava blato i snijeg, njem. Matsch und Schnee) više se ne računaju kao zimske gume. Za njih postoji prijelazni aranžman do kraja rujna. Do tada se smatraju prikladnima za zimu ako su proizvedene prije 1. siječnja 2018. godine, piše Fenix Magazin.

Nisu odobrene zimske gume

M+S gume koje su kasnije proizvedene nisu službeno odobrene kao zimske gume. Od listopada u zimskim uvjetima smiju se koristiti samo gume sa simbolom Alpine. Razlog: proizvođači guma mogli su otisnuti simbol M+S na svoje modele bez testiranja kvalitete, no stroži propisi vrijede za gume s novijim simbolom Alpine.

Onome tko od listopada u zimskim uvjetima koristi neodgovarajuću gumu prijeti kazna od 60 eura i kazneni bod u vozačkoj – baš kao i s ljetnim gumama. Od vlasnika vozila tražit će se i 75 eura iako nije bio za volanom. Tu je i kazneni bod u vozačkoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.