Uzdrmana auto industrija: Audi planira zatvoriti tvornicu u Bruxellesu

Screenshot: YouTube

Na iznenađenje sindikata Audi Brussels potvrdio je da nakon 2025. godine ne planira nastaviti proizvodnju svog vodećeg modela automobila u tvornici Forest u Bruxellesu.

Belgijska tvornica proizvodi električni automobil SUV Q8 e-tron. Međutim, zbog pada potražnje i visokih troškova proizvodnje sudbina tvornice je neizvjesna. Ugroženo je više od 3000 radnih mjesta i nekoliko stotina kooperanata, piše Forbes. Osoblje u tvornici nije se vratilo na posao u srijedu ujutro kako je trebalo, a sindikati vjeruju da bi planovi o prestanku proizvodnje modela automobila mogli značiti kraj za tvornicu.

Joaquin Malpica, koji je radio kao logistički podizvođač u tvornici od 2006. godine, rekao je: "Ljutit sam na sve što se događa, na odluku o zatvaranju. Kad bi samo postojala alternativa da se zadrži, ali ne vjerujem u to."

Glasnogovornik Audija u Bruxellesu Peter D’Hoore rekao je za Euronews da se tvornica možda neće nužno zatvoriti. "Postoje još brojne mogućnosti. Jedna od njih je, na primjer, da integriramo određene projekte u ovaj pogon, na primjer, mogli bismo razmisliti o proizvodnji dijelova za druge tvornice", rekao je D’Hoore.

Tvornica zapošljava preko 3000 ljudi

U srpnju je Audi Brussels najavio planove za restrukturiranje tvornice u Bruxellesu, koja zapošljava preko 3000 ljudi, navodeći manju potražnju za SUV-ovima koje proizvodi i "dugotrajne strukturne izazove".

Njemački proizvođač Volkswagen, koji kontrolira marku Audi, vodeći je europski proizvođač automobila. Ovaj je tjedan kompanija objavila da razmatra zatvaranje nekoliko tvornica u Njemačkoj prvi put u svojoj 87-godišnjoj povijesti. Odluka je dio plana štednje jer se tvrtka suočava s jačom konkurencijom izvan Europe.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume izjavio je kako se "novi igrači guraju u Europu, a Njemačka kao poslovna lokacija sve više zaostaje u pogledu konkurentnosti". Sindikati u tvornici u Bruxellesu dobit će više informacija o alternativnim projektima za lokaciju 17. rujna, uključujući i uvid u listu potencijalnih kupaca.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.