VIDEO Kineski SUV se "prepao" jumbo plakata, naglo zakočio i izazvao sudar

Screenshot: X

Snimka objavljena na društvenim mrežama prikazuje nesreću koja se dogodila u Kini kad je SUV Li Auto L9 naglo zakočio zbog jumbo plakata na kojem su fotografije dvaju kombija.

Li Auto L9 opremljen je cijelim nizom sustava za pomoć u vožnji, uključujući radar, ultrazvučne senzore, kamere i napredni lidar postavljen neposredno iznad vjetrobranskog stakla. Međutim, čini se da inženjere kineskog proizvođača automobila čeka još dosta posla oko usavršavanja softvera kako bi mogao točno razlikovali reklame od stvarnih vozila.

Vlasnik SUV-a kaže da se, nakon što je L9 detektirao plakat, aktivirao sustav automatskog kočenja u nuždi (AEB), koji je zaustavio vozilo pri brzini od 77 km/h.

Vozač je uspio izbjeći udarac u barijeru pored autoceste, ali se drugo vozilo zabilo u njega. Na SUV-u nije nastala velika šteta.

"Fantomsko kočenje" nije neuobičajeno u vozilima s poluautonomnim sustavima, ali rijetko kad je uzrok jumbo plakat.

Kako je izvijestio The Autopian, Li Auto je za kineske medije rekao da je vlasniku ponudio odštetu od oko 500 eura u gotovini, ali dogovor nije postignut. Li Auto je priznao da je "sustav greškom identificirao reklamnu sliku kao vozilo" i izjavio da će poboljšati softverski sustav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.