VIDEO Lebdi nad vodom, kažu da je ugodan za vožnju. Ovo je vodeni taksi

Foto: SeaBubbles

Francuska tvrtka SeaBubbles već nekoliko godina privlači pažnju svojim potpuno zatvorenim Bubble električnim hidrokrilnim vodenim taksijem. Sada je taj mali brod dobio značajno većeg i bržeg "brata" u obliku modela Smart Bubble.

Za originalni Bubble prvi put se doznalo 2021. godine, kad je imao svoj američki debi u Miamiju.

Pri malim brzinama taj brod se kreće kroz vodu poput bilo kojeg drugog zahvaljujući električnom pogonu s dva propelera. Može primiti četiri putnika plus jednog pilota, a dug je 5 metara te širok 2.5 metara.

Nije toliko podložan valovima kao konvencionalni brodovi

Kad Bubble postigne brzinu od 6 čvorova (1 km/h), njegovo kompozitno vlaknasto korito podiže se iznad vode na tri automatski raspoređena krila od karbonskih vlakana – jedno sprijeda i dva straga. Tada krstari brzinom od 12 čvorova (22 km/h) koristeći žiroskopske i visinske senzore za stalno mjerenje nagiba i kotrljanja, što mu omogućuje automatsku stabilizaciju.

Budući da se pri krstarećoj brzini korito ne nalazi u vodi, Bubble nije toliko podložan valovima kao konvencionalni brodovi, što rezultira ugodnijom vožnjom. Također, zbog manjeg trenja s vodom, povećava se njegov doseg. Osim toga, stvara manje valova od tradicionalnog broda.

Zbog toga što je električan, Bubble nije bučan poput brodova s unutarnjim izgaranjem, ne proizvodi emisije ugljika i relativno je jeftin za održavanje. Već je u komercijalnoj upotrebi u Francuskoj.

Veća i brža verzija osnovnog Bubblea

Sve to dovodi do modela Smart Bubble, koji je nedavno predstavljen na Cannes Yachting Festivalu. To nije isti model kao prototip hibridnog pogona predstavljen na istom festivalu 2022. godine.

Smart Bubble zapravo je veća i brža verzija osnovnog Bubblea, dug 8 metara i širok 3.5 metara. Može primiti sedmero putnika plus jednog pilota, a krstari brzinom od 16 čvorova (30 km/h). Budući da je teži od Bubblea, kreće se nešto većom brzinom od 10 čvorova (19 km/h).

Prema dostupnim informacijama, jedno punjenje baterije od 90 kWh modela izložbenog primjerka omogućuje oko 1.25 sati krstarenja. U planu je model s duljim dosegom i baterijom od 130 kWh.

Nove tehnologije

Brod uključuje četiri nove patentirane tehnologije, uključujući uvlačiva krila. Također je vrijedno napomenuti da je SeaBubbles nedavno preuzeo tvrtku Neocean, specijaliziranu za maritimnu mobilnost, s ciljem daljnjeg razvoja njezine jedinstvene tehnologije hidrokrila.

Sigurno ćemo čuti više o modelu Smart Bubble i njegovim značajkama kako se bude približavao komercijalnoj proizvodnji. U međuvremenu, prototip možete vidjeti u akciji kao električni hidrokrilac u videu ispod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.