VIDEO Ovo je nova Lada

Foto: Lada

NAKON godina iščekivanja ruski gigant je premijerno predstavio jedan novi model. 

Nakon uvođenja gospodarskih sankcija ruska autoindustrija je pretrpjela velik udarac. Zapadni proizvođači su se povukli, a domaći su ostavljeni na cjedilu, bez potrebnih dijelova, tehnološke potpore i logistike. 

Rusko gospodarstvo je ipak opstalo, a upravo se autoindustrija usprkos početnom drastičnom padu pokazala vrlo žilavom. Dakako, pomogli su i Kinezi, ali i brza mogućnost prilagodbe novim uvjetima koja je, izgleda, svim Slavenima svojstvena. 

Kako god bilo, Iskra je tu kao prvi novi model AvtoVAZ-a nakon dugo vremena. Automobil je predstavljen ovih dana u sklopu Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt-Peterburgu. Malena limuzina bit će u Ladinom asortimanu pozicionirana između Grante i Veste. Koristi "modernu globalnu platformu“, a po svemu sudeći, radi se o modelu čiji je razvoj pokrenut još dok je Renault bio prisutan. 

Osnova je, dakle, Renaultova CMF-B platforma koja je temeljito prerađena kako bi se mogla neovisno proizvoditi. U službenom izvješću naglašavaju 400 novih dijelova, a razvoj je navodno stajao 23 milijarde rubalja ili gotovo 250 milijuna eura. 

Iskra izgleda prepoznatljivo, pa čak i dopadljivo prema službenim fotografijama. Nudit će se dvije motorne opcije, 1.6 s 90 i 1.6 sa 106 KS te će snažnija opcija biti dostupna i sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem, kao i automatikom. 

 

Serijska proizvodnja kreće početkom iduće godine, a cijena nije poznata. Očekuje se kako će start biti između 7300 i 12.800 eura. Nakon Iskre očekuju se još barem dvije karoserijske izvedbe, uključujući crossover. Sudeći po trenutnoj geopolitičkoj situaciji, Iskra, poput drugih Lada, do daljnjega neće put Europe. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.