VIDEO Na ceste u Splitu stiže novi sustav. "Ovo će drastično smanjiti gužve"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Split planira završiti svoj projekt inteligentnog transportnog sustava (ITS) do kraja 2025. godine, čime će značajno unaprijediti prometnu infrastrukturu grada. 

Korištenje pametnih semafora i izmjenjivih prometnih znakova pomoći će vozačima da izbjegnu najzagušenija raskrižja i prometnice, kažu iz Grada. Ovaj sustav bit će posebno učinkovit na ključnim ulazima u grad iz smjera Solina i Stobreča, gdje će biti postavljeni digitalni znakovi i video displayi za pravovremeno informiranje vozača o uvjetima u prometu.

 

Pametni semafori

Pametni semafori, koji već koriste tehnologije poput senzora i umjetne inteligencije, optimiziraju prometne tokove u stvarnom vremenu. Ovi semafori omogućuju prilagodbu duljine trajanja svjetala ovisno o trenutnom prometnom opterećenju. Na taj način smanjuju se zagušenja i prometne nesreće, dok se poboljšava sigurnost na cestama. 

Pored toga, sustavi poput ovih mogu pomoći i javnom prijevozu davanjem prioriteta vozilima hitnih službi i autobusima, čime se dodatno smanjuje prometno opterećenje i povećava efikasnost putovanja​.

Očekuje se da će ovaj sustav u Splitu biti povezan i s ostalim važnim prometnim čvorištima, poput trajektne luke i zračne luke, te će omogućiti lakšu koordinaciju između različitih vrsta prijevoza. Na taj način, Split se pridružuje gradovima diljem Europe i svijeta koji usvajaju ITS tehnologije kako bi unaprijedili urbanu mobilnost i smanjili emisije štetnih plinova​, piše Dalmacija Danas.

Do sada je više od polovice semafora u gradu već implementirano, a trenutno se provodi treća od ukupno četiri faze projekta. Split će biti prvi grad u regiji koji implementira ovaj sustav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.