Vozač BMW-a dobio 116.000 eura kazne jer nije držao razmak. Evo priče

Foto: BMW

U NEKIM zemljama iznos kazne je proporcionalan primanjima prekršitelja. 

Švicarska je jedna od europskih država u kojima je iznos kazne za prometni prekršaj u direktnoj vezi s prijavljenim prihodom prijestupnika. Dakle, što je prihod veći, to je i kazna veća. 

Što to u praksi znači, na svojoj koži je iskusio neimenovani prekršitelj koji je uhvaćen dok je jurio u svojem BMW-u na repu drugog automobila. Dogodilo se to u ožujku prošle godine, kad je policija na autocesti nedaleko od Züricha detektirala BMW 540d koji je vozio brzinom od 110-120 km/h na dionici dugoj 2400 metara te na razmaku od samo osam do dvanaest metara od automobila ispred sebe. 

Kako švicarski državljanin ima prijavljen godišnji oporezivi prihod od 1.674 milijuna CHF, sud je odredio kaznu od 108.500 CHF ili oko 116.000 eura. Okrivljenik se potom žalio Visokom sudu tvrdeći da mu nisu pročitana njegova prava tijekom ispitivanja i rekao je da je izračun udaljenosti pomoću videa bio netočan. 

Sud je odbacio ove tvrdnje te naveo da snimka nedvosmisleno pokazuje da je 58-godišnjak u BMW-u vozio preblizu drugom automobilu. Utvrđeno je da je ponašanje švicarskog vozača u vožnji izazvalo ozbiljan rizik za sigurnost drugih te je okvalificirano kao nesavjesno jer je dovelo u opasnost vozilo ispred, ali i sva vozila iza njega. 

Neće morati platiti cijelu kaznu

Srećom, ipak neće morati platiti veći dio kazne. BlueWin izvještava da se presuda sastoji od uvjetne novčane kazne od 1970 CHF po danu kroz 50 dana, koja iznosi 98.500 CHF te je vezana uz dvogodišnji probni rok. Međutim, morat će platiti 10.000 CHF, kao i sudske troškove u iznosu od 3000 CHF, prvostupanjske troškove 2124 CHF te svoje pravne troškove. 

Prema Visokom sudu, novčana kazna od 50 dnevnih tarifa na donjem je rubu raspona kazne koja ide do tri godine zatvora. Minimalna dnevna stopa kazne je 30 CHF, a maksimalna 3000 CHF. Visina kazne procjenjuje se prema osobnim i financijskim prilikama počinitelja u vrijeme njenog izricanja. 

Presuda još nije pravomoćna i na nju se može uložiti žalba Saveznom vrhovnom sudu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.