Više od 10 posto ljudi diljem svijeta, osobito u dobi od 20 do 50 godina, ima migrenu.
"Stalno me pitaju postoji li prehrana koja može spriječiti simptome migrene. Ne postoji. Ali, određena hrana može izazvati migrenu i pogoršati simptome", tvrdi dr. Fred Cohen, specijalist za glavobolje i docent medicine i neurologije na Icahn School of Medicine na Mount Sinai.
Prema kliničkim ispitivanjima, to su:
- kofein
- alkohol
- mliječni proizvodi
- mononatrijev glutamat (pojačivač okusa koji se nalazi u prerađenoj hrani i grickalicama)
- nitrati i nitriti (nalaze se u prerađenom mesu kao što su kobasice, hrenovke i mesne delikatese)
- agrumi (naranča, limun, limeta i grejp)
- umjetni zaslađivači (aspartam i sukraloza koji se često nalaze u dijetalnim gaziranim pićima)
- hrana bogata tiraminom (odležano meso i dimljena riba)
- luk
- orašasti plodovi
- fermentirana hrana (kiseli krastavci, kimchi, kombucha i kiseli kupus)
- gluten (kruh, žitarice, pekarski proizvodi, raž i ječam)
"Uvijek govorim svojim pacijentima da obrate pozornost na prehranu. Savjetujem im da vode dnevnik glavobolja kako bi lakše identificirali moguće okidače", ističe dr. Cohen.