5 proteina za jačanje imuniteta i zdravo mršavljenje iznad 40., prema nutricionistici

Foto: Pexels

Kako starimo, održavanje pravilne prehrane postaje sve važnije, osobito kada je riječ o unosu proteina. Proteini igraju ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja, podržavaju imunološku funkciju, zdravlje crijeva i pomažu u kontroli težine.

Stoga je nutricionistica Yasmin Ribeiro istaknula pet nemasnih proteina koje bismo trebali uključiti u svoju prehranu ako želimo poboljšati imunitet, zdravlje crijeva i učinkovito mršavljenje.

1. Pileća prsa

Poznata po visokom sadržaju esencijalnih aminokiselina, pileća prsa najbolji su izbor za podršku imunološkom sustavu. "Pileća prsa podržavaju proizvodnju imunoloških stanica i antitijela što ih čini moćnim saveznikom u zaštiti tijela od štetnih patogena", kaže Ribeiro za SheFinds.

2. Losos

Ova riba, bogata hranjivim tvarima, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju značajna protuupalna svojstva. Nutricionistica objašnjava: "Losos pomaže u smanjenju upale i podržavanju imunološkog zdravlja, što ga čini izvrsnim izborom za jačanje obrambenih mehanizama vašeg tijela."

3. Grčki jogurt

Grčki jogurt nije samo bogat proteinima, već sadrži i probiotike koji igraju ključnu ulogu u zdravlju crijeva.

"Probiotici u grčkom jogurtu poboljšavaju zdravlje crijeva, čime se pojačava imunološki odgovor", navodi Ribeiro. Zdrava crijeva izravno su povezana sa snažnim imunološkim sustavom, što ovu namirnicu čini dvostruko korisnom.

4. Leća

Leća je prepuna proteina i vlakana koji su vitalni za probavu i zdrav crijevni mikrobiom. "Leća podupire probavu i hrani dobre crijevne bakterije", navodi Ribeiro, napominjući da je to čini odličnim izborom za zdravlje crijeva, mršavljenje i imunitet.

5. Jaja

Jaja su hranjiva, niskokalorična hrana koja osigurava visokokvalitetne proteine. "Jaja vam pomažu da dulje ostanete siti, što može pomoći u kontroli apetita i doprinijeti mršavljenju", zaključila je nutricionistica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.