5 razloga zašto će te drastične dijete zapravo još udebljati!

Foto: Shutterstock
 
TJEDAN ili dva na dijeti koja obećava mršavljenje zvuči vrlo primamljivo, no uvijek treba ostati svjestan mogućih rizika i komplikacija.
 
Preskakanje obroka ili znatno manji unos kalorija mogu naštetiti zdravlju, te voditi do potpuno suprotnog učinka.
 
Otkrij zašto te drastične dijete mogu udebljati, i odluči isplati li se više napraviti male promjene koje vode do dugoročnog pada težine ili isprobavati kratkoročne dijete koje te mogu udaljiti od cilja.
 
1. Metabolizam postaje sporiji
 
Drastično manji unos hrane daje signal tijelu da "spremi" sve što može. Kad si na drastičnoj dijeti, tijelo to shvati kao izgladnjivanje te počne "spremati" sve masti koje nađe. Usporen metabolizam teško je vratiti na staru brzinu, što znači da možeš očekivati povratak izgubljenih kilograma ili dodatno debljanje.

2. Veća je mogućnost prejedanja
 
Još jedan bitan razlog zašto te drastične dijete debljaju je činjenica da ćeš nakon toliko izgladnjivanja htjeti pojesti sve što ti je bilo zabranjeno. 
 
3. Gubi se mišićna masa
 
Smanjen unos kalorija može voditi do brzog gubitka vodene težine. Nakon što to ode, tijelo će energiju tražiti od mišića. Gubitak mišićne mase je nešto što zaista ne želiš, jer jednom kad završiš s dijetom, ona se neće vratiti. Kad se udebljaš nakon dijete, to će najvjerojatnije biti samo masnoće, što znači da ćeš biti u goroj formi nego prije početka dijete.

4. Vježbanjem se sagorijeva manje kalorija
 
Zbog smanjene mišićne mase bit će ti teško izdržati cijeli trening. Gubitak energije je još jedan razlog zašto drastične dijete debljaju, jer u teretani nećeš moći napraviti što želiš te je velika mogućnost da ćeš preskakati treninge.

5. Probava postaje sporija
 
Većina drastičnih dijeta ima velik utjecaj na probavni sustav, te ga najčešće usporavaju. Čak i ako se možeš nositi s neugodnim osjećajem zatvora, ovo je jedan od razloga zašto ćeš radi ovakve dijete dobiti još koji kilogram viška.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.