Možda biste trebali razmisliti o promjeni prehrane jer nova istraživanja upozoravaju da određene namirnice mogu povećati rizik od razvoja demencije. Naravno, nitko nije savršen kada je riječ o prehrani i svi povremeno posegnemo za obrokom za koji znamo da nije najzdraviji. No, dugoročno gledano, neki prehrambeni izbori mogu imati negativan utjecaj na naše zdravlje, posebno u kasnijim godinama života.
Novo istraživanje otkriva da redovita konzumacija crvenog mesa, posebno onog bogatog zasićenim mastima, može ubrzati kognitivno propadanje i povećati rizik od demencije. Studija, objavljena 15. siječnja u časopisu Neurology, medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju, posebno se fokusirala na utjecaj crvenog mesa na zdravlje mozga.
Znanstvenici su definirali neprerađeno crveno meso kao govedinu, svinjetinu, janjetinu i hamburgere. S druge strane, prerađeno crveno meso uključuje proizvode poput slanine, hot dogova, kobasica i salame. Ove su namirnice često soljene, dimljene, sušene ili kemijski tretirane kako bi im se produljio rok trajanja.
Prema autoru studije, dr. Dongu Wangu iz bolnice Brigham and Women’s u Bostonu, zasićene masti u crvenom mesu mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, a obje su povezane s lošijim zdravljem mozga.
Postoji alternativa
"Naša studija pokazala je da prerađeno crveno meso može povećati rizik od kognitivnog propadanja i demencije", rekao je dr. Wang.
Dobra vijest je da se rizik može smanjiti prelaskom na zdravije alternative. "Zamjenom crvenog mesa orašastim plodovima, ribom ili peradi, ne samo da možete smanjiti rizik od demencije, već i poboljšati opće zdravlje mozga", zaključio je dr. Wang.
Stoga, ako često konzumirate slaninu, kobasice ili hamburgere, razmislite o tome da ih zamijenite zdravijim opcijama. Orašasti plodovi, riba i perad ne samo da su zdraviji za mozak već i za cijelo tijelo. Male promjene u prehrani danas mogu vam pomoći da uživate u kvalitetnijem životu kasnije.